Consiliul Local Arad a alocat, marţi, într-o şedinţă extraordinară, fonduri pentru diminuarea pagubelor provocate de furtuna de vineri seara, care a afectat oraşul şi o parte din judeţ. La propuerea executivului Primăriei Arad, consilierii au alocat suma de 2.180.000 de lei, bani care vor fi folosiţi, între altele, pentru toaletarea în regim de urgenţă a arborilor, decolmatarea sistemului de canalizare pluvială, înlocuirea indicatoarelor rutiere şi alte lucrări de repararaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul unei şedinţe extraordinare, programată pentru marţi, executivul Primăriei a introdus un proiect care nu era pe ordinea de zi, referitor la alocarea de fonduri pentru diminuarea efectelor furtunii de la sfârşitul săptămânii trecute.

Consilierii au aprobat în unanimitate rectificarea Bugetului General de Venituri şi Cheltuieli, suplimentând cu 2.180.000 de lei bugetul pentru protecţie civilă.

Banii vor fi folosiţi pentru toaletarea în regim de urgenţă a arborilor, decolmatarea sistemului de canalizare pluvială, înlocuirea şi consolidarea indicatoarelor rutiere şi de semnalizare rupte de vijelie şi alte lucrări de reparaţii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, vor fi finanţate doar acele lucrări care nu sunt cuprinse în contractele încheiate de municipalitate cu operatorii economici speciaizaţi.

Întreaga sumă alocată provine din bugetul de cheltuieli de personal al Poliţiei Locale Arad şi va fi realocată acestei instituţii la următoarea rectificare bugetară.

Tot referitor la efectele furtunii, consilierii au aprobat constituirea unei comisii care să evalueze pagubele produse la Staţia de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, care are fermele şi terenurile agricole lângă Pădurea Ceala, unde mii de copaci au fost rupţi de vânt.

După furtună, conducerea centrului de cercetare, care deţine 750 de bovine şi 1.200 de hectare de terenuri arabile, evaluase pagubele la 6.000.000 de lei. Vijelia ar fi distrus utilaje, acoperişurile grajdurilor, clădirilor administrative (între care laboratrul de cercetare moleculară), dar a avariat şi depozitul cu 300 de tone de cereale. De asemenea, conducerea susţine că au fost compromise culturile de grâu de pe 305 hectare şi cele de rapiţ de pe 100 de hectare de teren.

Furtuna de vineri seară a afectat municipiul Arad şi mai multe zone din judeţ, provocând distrugeri importante. Un prim bilanţ arată că numeroase clădiri au fost avariate, mai multe maşini au fost distruse de copaci rupţi, unele drumuri au fost blocate câteva ore de copaci, iar mii de gospodării au rămas fără electricitate. Pe autostrada A1 au fost răsturnate de rafale două TIR-uri şi un microbuz, iar vehicule au mai fost răsturnate şi pe drumuri naţionale şi judeţene, fără a exista răniţi în acest cazuri.

Unsprezece muncitori ai unei fabrici de la marginea Aradului au fost răniţi de o uşă mare din sticlă care a fost ruptă de vijelie şi a lovit grupul de persoane, acestea primind îngrijiri la spital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.