Autorul investigaţiei Sky News privind traficul de arme din România, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 că nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii, pentru că nu a avut voie să filmeze localităţile din zonă, aceasta părând să fi fost undeva, în nord-vestul ţării, că nu a avut niciun motiv să creadă că cei cu care s-a întâlnit nu sunt cine pretindeau că sunt. Ramsay mai spune că presupuşii traficanţi de arme s-au lăsat filmaţi pentru că nu păreau să se teamă de autorităţi.
Ramsay a declarat la Digi 24 că iniţial a luat legătura cu o bandă de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile nu au avut loc, pentru că respectivii nu prezentau încredere.
"Contactele noastre au dus spre un român care era membru al unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare", spune jurnalistul, care precizează că a durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea.
El susţine că jurnaliştii au fost percheziţionaţi, iar armamentul greu a fost scos la vedere.
"Nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o", declară Ramsay.
Jurnalistul povesteşte că imediat ce traficanţii şi-au dat seama că nu va cumpăra nicio armă, au împachetat şi au plecat.
"În nicio clipă nu le-a păsat (n.r. - că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei", remarcă Stuart Ramsay, adăugând: "E o afacere, multe mii de arme".
Sky News a difuzat la sfârşitul săptămânii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficanţii de arme din România. Materialul prezenta imagini de la o întâlnire a jurnalistului cu doi presupuşi traficanţi de arme, care îi prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma că sunt arme militare.
Autorităţile de la Bucureşti au contestat veridicitatea reportajului, anunţând totuşi că vor face investigaţii în acest caz. Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare, iar filmarea unor traficanţi pare greu de crezut.
Poliţia Română a spus că armele prezentate în imagini sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.
Ambasada României în Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, că a preluat informaţiile primite de la Poliţia Română legată de faptul că armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânătoare, nu de război, şi le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replică, aceleaşi informaţii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate.
Ambasada României a sesizat şi autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conţinutul acestui reportaj. ”În scrisorile transmise entităţilor menţionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic”, mai precizează reprezentanţa română de la Londra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...