Lungmetrajul „Zavera”, de Andrei Gruzsniczki, cu Dorian Boguţă, Şerban Pavlu şi Ioana Flora în distribuţie, va avea premiera mondială în competiţia celei de-a 41-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cairo, care se va desfăşura în perioada 20 – 29 noiembrie.
Festivalul de la Cairo se numără printre evenimentele de gen de clasă A, fiind recunoscut de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) ca festival internaţional, alături de Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, San Sebastián, Karlovy Vary, Tokyo, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Varşovia, Goa şi Tallinn.
În competiţie au fost selectate, între altele, producţii din Columbia, Brazilia, Iordania şi China. Juriul va acorda Golden Pyramid Award pentru cel mai bun film, Silver Pyramid Award – premiul special al juriului – pentru cel mai bun regizor, Bronze Pyramid Award pentru cel mai bun film de debut sau al doilea film, „Naguib Mahfouz” Award pentru cel mai bun scenariu, premii pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor şi „Henry Barakat” Award pentru contribuţia artistică. În plus, Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) va premia un film din competiţia internaţională.
Drama „Zavera” îl are în centru pe Ştefan Caragioiu (Dorian Boguţă), inginer constructor în vârstă de 50 de ani. Existenţa lui intră într-un blocaj odată cu moartea celui mai bun prieten al său, arhitectul Nic Papahonţu (Şerban Pavlu), de care e legat prin tot ce a făcut până acum. Nic reprezintă tot ceea ce şi-ar fi dorit Ştefan de la viaţă: carismă, talent, dezinvoltură, o mare cultură şi o ştiinţă a oamenilor. El moare accidental, iar Ştefan este obligat să deschidă ochii asupra vieţii din jurul lui şi să ia decizii. Descoperă că toate adevărurile în care a crezut până acum se clatină serios, inclusiv prietenia lui cu Nic.
„Este o poveste contemporană despre autoritate, respect, control, bani, familie şi idealuri pierdute. Pune în pagină realităţile din România post-comunistă, ca o incursiune prin «Infernul» lui Dante: lăcomie, prostie, incultură, trădarea prieteniei, lupta pentru întâietate. O poveste în care protagonistul este obligat să lase în urmă tot ce-a construit ca să-şi trăiască viaţa altfel, după o lungă perioadă în care s-a complăcut într-o existenţă comodă, dar lipsită de orizonturi”, a transmis regizorul Andrei Gruzsniczki într-un comunicat.
Din distribuţie mai fac parte Ioana Talaşman, Maria Talaşman, Medeea Marinescu, Ana Ioana Macaria, Liana Mărgineanu, Dan Tudor, Floriela Grapini, Viorel Iosif, Florentina Năstase, Coca Bloos, Ioan Isaiu, Ciprian-Valentin Lighean, Ilie Gâlea, Ioana Abur, Richard Bovnoczki, Irina Cornişteanu, Ioana Chiţu şi Silvia Năstase.
Absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Andrei Gruzsniczki a devenit regizor secund al lui Lucian Pintilie şi a fost implicat în proiectele „Terminus Paradis” şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.
Filmul de debut „Cealaltă Irina” a câştigat Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 şi a primit Trofeul Anonimul în acelaşi an.
Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma în 2013 şi The Golden Taiga Award la IDFF Spirit of Fire 2014, Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema la Arras IFF 2014.
„Zavera” este cel de-al treilea lungmetraj, cu un scenariu dezvoltat în cadrul programului Script Development Workshop Sources 2 şi prezentat la Cinelink - work in progress (Sarajevo IFF, 2018), unde a obţinut premiul TRT.
Următorul proiect cinematografic scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki este „Emil” (titlu de lucru), care se află în etapa de postproducţie (selectat la MIA, Rome IFF 2018 şi prezentat în cadrul Glocal in Progress - San Sebastián IFF, 2019).
Andrei Gruzsniczki a regizat „Zavera” după un scenariu pe care l-a scris împreună cu Mircea Stăiculescu, iar Lia Bugnar a fost consultat pentru scenariu. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, în timp ce Dana Bunescu s-a ocupat de montaj şi sound design. Muzica a fost compusă de Cristian Lolea, scenografia a fost realizată de Raluca Ioanovici, iar costumele, de Brânduşa Ioan. Machiajul şi coafura au fost realizate de Sandra Pătrăuceanu, respectiv Sorina Giurescu. Marius Obretin s-a ocupat de sunet. Producător este Alexandru Teodorescu.
„Zavera” este o producţie Saga Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.
Lungmetrajul va avea premiera în cinematografele din România pe 29 noiembrie, fiind distribuit de Bomb Film Production.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.