Filmele de animaţie „Telefonul”, de Anca Damian, şi „Ceva”, de Paul Mureşan, au fost selectate în competiţia Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala. În plus, „Tata e super erou”, de Lisa Diaz, este prezent în competiţia peliculelor pentru copii.
Filmul câştigător al Uppsala Grand Prix va fi eligibil pentru o nominalizare la premiile Academiei Americane de Film.
Scurtmetrajul de animaţie „Telefonul”, scris şi regizat de Anca Damian, produs de Aparte Film, a participat la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2018.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Ceva” se numără şi printre filmele nominalizate la premiul cinematografic al municipalităţii Uppsala, acordat în acest an, în memoria lui Ingmar Bergman, unui tânăr regizor care îndrăzneşte să forţeze graniţele cinematografiei.
„Ceva” este o poveste simbolică, în care personajul principal, Unu, este forţat să pornească într-un drum iniţiatic prin Purgatoriu. Ajutat de Călăuza lui, Unu reuşeşte să treacă peste mai multe obstacole puse în calea sa de către locul unde a ajuns. Pădurea, păsările, zăpada şi chiar drumul încearcă să îl împiedice să se redescopere pe sine şi să-l prindă pentru eternitate în Purgatoriu.
Proiectat pentru prima dată la TIFF 2018, filmul lui Mureşan şi-a începul circuitul festivalier în Mexic, unde a fost selectat în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Monterrey. În România, animaţia a mai fost proiectată anul acesta la Filmul de Piatra, în Braşov, la Dracula Film Festival şi la cea de-a 13-a ediţie Anim’est.
„Ceva” este o producţie Safe Frame, coprodusă de Maur Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Centrului Ceh de Cinematografie. Participarea echipei la Uppsala este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm.
Scurtmetrajul „Tata e super erou” a fost realizat de Lisa Diaz în timpul unei rezidenţe la Slon (România). În film joacă Alexandru George Manta, Costel Ceapă, Maria-Daria Ceapă, Marian Petru Ila, Mircea Pavel Ila şi Ştefania Nicoleta Constantin, care sunt locuitori ai satului. Filmul a mai fost selectat în festivaluri de la Bucureşti, Grenoble şi Brest.
Printre titlurile autohtone distinse cu Uppsala Grand Prix în ultimii ani se numără „Lampa cu căciulă” (r. Radu Jude), premiat în 2007, şi „Colivia” (r. Adrian Sitaru), câştigătorul din 2010.
Ediţia de anul acesta a festivalului se va încheia duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.