Cea de-a zecea ediţie a festivalului de scurtmetraje Timishort începe miercuri, la Timişoara, unde, până duminică, vor fi proiectate peste 70 de scurtmetraje împărţite în 8 secţiuni: competiţia internaţională, competiţia naţională, Videorama, TimiKids, Animation Panorama, Focus: Macedonia, Midnight Sun şi Festival invitat: Festivalul Filmului Libanez.
Deschiderea oficială a festivalului este programată la ora 19,00, la sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara. În avanpremieră în România, va fi proiectat lungmetrajul macedonean „Anul Maimuţei/ Godina na Majmunot”, în prezenţa regizorului Vladimir Blaževski.
Prezentat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Skopje, filmul este o satiră politică despre o prietenie ciudată dintre o maimuţă singuratică şi un paznic de grădină zoologică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Competiţia internatională aduce anul acesta 19 de scurtmetraje din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România. Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film şi pot fi văzute joi, de la orele 16.00 şi 20.00, la sala 2 a TNT şi sâmbătă, de la orele 16.00 şi 18.00, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.
În competiţia naţională au fost selectate 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, semnate de regizori ca Vlad Dâmboviceanu, Vera Surăţel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu şi Sarra Tsorakidis. Scurtmetrajele româneşti pot fi văzute joi, de la orele 14.00 şi 18.00, şi vineri, de la orele 16.00 şi 18.00, la Casa Artelor.
În fiecare an, Timishort Filmfest dedică o secţiune copiilor - TimiKids aduce 9 filme scurte pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani şi alte 6 scurtmetraje pentru cei cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Ele vor fi proiectate joi, de la orele 10.00 (5 - 9 ani) şi 12.00 (10 - 15 ani), la sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, şi vineri, de la 10.00 (5 - 9 ani) şi de la 12.00 (10 - 15 ani), la Casa Artelor. Filmele TimiKids vor fi reluate duminică, de la ora 10.00.
Secţiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video. Anul acesta, 8 scurtmetraje vor rula joi, de la ora 22.00, la sala 2 a TNT, şi în reluare duminică, de la ora 16.00, la Casa Artelor.
În Piaţa Sfântu Gheorghe din Timişoara, vineri, de la ora 22.00, vor fi proiectate cele mai bune scurtmetraje de la festivalul Midnight Sun.
Cele mai bune animaţii ale anului se văd în secţiunea Animation Panorama - 10 filme din Belgia, Germania, Moldova, Marea Britanie, Franţa, Slovacia şi Africa de Sud vor rula miercuri, de la ora 21.00, la sala 2 a TNT şi joi, de la ora 20.00, în Piaţa Sfântul Gheorghe.
Ţara invitată la Timishort în acest an este Macedonia. Secţiunea Focus Macedonia prezintă o radiografie a scurtmetrajelor macedonene şi cuprinde 5 producţii ce pot fi văzute sâmbătă, de la ora 20.00, în Piaţa Sfântul Gheorghe. P
Evenimentul invitat anul acesta la Timişoara este Lebanese Film Festival (Liban). Desfăşurat în Beirut, el a fost creat în 2001. Scopul acestui festival e să ofere o tribună pentru regizorii libanezi, pentru a-i ajuta să-şi arate opera şi să-şi întâlnească publicul, dar şi să promoveze şi să încurajeze iniţiativele de producţie de film din Liban. Principala secţiune a programului e bazată pe o selecţie a celor mai bune producţii libaneze de film, de aproximativ 50 de filme. La Timişoara vor fi prezentate patru dintre aceste filme.
Juriul Timishort 2018 este cel care va decide câştigătorii competiţiilor de lungmetraj, scurtmetraj, animaţie şi Videorama şi este compus din: Wafa'a Halawi (director Lebanese Film Festival Beirut), Tudor Giurgiu (regizor, director TIFF), Dalia Castell (regizor documentar, Israel), Milja Mikkola (curator Midnight FF Finlanda) şi Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia). Câştigătorul filmelor din secţiunea Timikids va fi decis de public.
Programului de proiecţii îi sunt adăugate petreceri şi evenimente conexe.
Timishort 2018 va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timişoara, Piaţa Unirii şi în Piaţa Sfântul Gheorghe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.