Omagii din industria filmului au fost transmise pentru Donald Sutherland, starul din "MASH", "Klute" şi "Jocurile foamei", care a murit joi la vârsta de 88 de ani. Laureatul onorific al premiului Oscar a murit la Miami după o lungă boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sutherland a adunat peste 200 de roluri în film şi televiziune de-a lungul a 60 de ani, jucând în producţii precum "Ordinary People" şi "Don't Look Now".

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Născut în Saint John, New Brunswick, Canada, la 17 iulie 1935, Sutherland a obţinut primul său rol important în "The Dirty Dozen" din 1967, care i-a adus mai târziu un loc în rolul căpitanului chirurg "Hawkeye" Pierce în "MASH". În thrillerul "Klute", Sutherland a jucat rolul principal John Klute, alături de Bree Daniels, interpretată de Jane Fonda.

Fiul său, Kiefer Sutherland, l-a numit "unul dintre cei mai importanţi actori din istoria filmului".

Helen Mirren, care a jucat alături de el în "The Leisure Seeker", a declarat într-un comunicat: "Donald Sutherland a fost unul dintre cei mai inteligenţi actori cu care am lucrat vreodată. Avea un creier minunat de curios şi o mare cunoaştere despre o mare varietate de subiecte. El a combinat această mare inteligenţă cu o sensibilitate profundă şi cu o seriozitate în ceea ce priveşte profesia sa de actor. Toate acestea l-au transformat în legenda filmului care a devenit. A fost colegul meu şi mi-a devenit prieten. Îmi va lipsi prezenţa lui în această lume". 

Cineastul, actorul şi regizorul filmului "Baby Driver" din 2017, Edgar Wright, a postat omagiul său pentru X, apreciind moştenirea lui Sutherland în film şi televiziune.

"Odihneşte-te în pace, Donald Sutherland, un actor preferat şi o prezenţă mereu fascinantă pe ecran. A jucat în două dintre filmele mele preferate şi cele mai influente - "Don't Look Now" şi "Invasion Of The Bodysnatchers" din 1978", a scris Wright pe X. "Dar acesta este doar vârful icebergului în ceea ce priveşte filmografia sa legendară; o prezenţă amuzantă, laconică, dar şi intensă şi dramatică în atât de multe filme memorabile, începând cu debutul său în "The Dirty Dozen", apoi într-o cursă incredibilă în anii '70, '80 şi mai departe cu "M*A*S*H", "Kelly's Heroes", "Little Murders", "Klute", "Don't Look Now", "The Day Of The Locust", "Ordinary People" şi "JFK", printre multe altele. Ador chiar şi primele sale apariţii în 'Dr. Terror's House Of Horrors' şi 'The World Ten Times Over', precum şi cameo-ul său foarte caraghios din 'Kentucky Fried Movie'."

Regizorul Ron Howard a scris pe X: "Am fost binecuvântat să îl regizez în #Backdraft. Unul dintre cei mai inteligenţi, interesanţi şi captivanţi actori de film din toate timpurile. O gamă incredibilă, curaj creativ şi dedicare în a servi povestea şi publicul cu excelenţă supremă". 

Scriitoarea Margaret Atwood şi-a amintit de un conaţional canadian, scriind pe X că, la fel ca ea, a urmat cursurile Universităţii Victoria: "Oh, nu! A mers la Vic, în Toronto... era un actor grozav chiar şi atunci".

Cineastul Mark Cousins a scris: "Noroc că am cunoscut mari actori de film. Dar moartea lui #DonaldSutherland loveşte greu. Strălucitor din punct de vedere intelectual, plin de îndoieli cu privire la propria frumuseţe, în căutare. Îi plăcea să vorbească despre cărţi, sex, Fellini, Jane Fonda, politică. Uluitor". 

Fondatorul The Black List şi producătorul de film şi televiziune Franklin Leonard a împărtăşit un omagiu prin intermediul X, spunând: "O legendă a murit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.