Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) propune, între 23 şi 25 august, o selecţie de filme româneşti, producţii străine de succes şi experienţe muzicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea de-a 12-a ediţie a AIMFF se va deschide vineri, 23 august. „Moromeţii 3”, film din trilogia lui Stere Gulea, va duce publicul în anul 1954, acolo unde Niculae Moromete, acum tânăr scriitor, se află în faţa unor alegeri greu de gestionat. Deopotrivă dramă şi poveste de dragoste cu încărcătură politică, „Moromeţii 3” nu se bazează pe un roman anume, ci pe un scenariu original semnat de Stere Gulea.

Povestea lui Niculae va fi precedată de o călătorie în timp asigurată de Anton Pann Ensemble, care va plimba cinefilii prin muzica veche românească, aşa cum a fost ea imaginată de Dimitrie Cantemir, Anton Pann şi o serie de autori anonimi. Piese consacrate precum „Bordeiaş, bordei, bordei”, „Până când nu te iubeam” sau „Inima mi-e plină”, interpretate la oud, kanun, tambur, vioară, bendir şi alte instrumente vechi, vor reda emoţia epocilor de mult apuse.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Prima zi de festival va aduce şi două titluri străine de neratat: „Dogman”, cel mai nou lungmetraj al maestrului filmului francez de acţiune, Luc Besson, şi „Zile perfecte” (r. Win Wenders), care are în palmares premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes.

După ce a fost răsplătit cu aplauze la Cannes, la TIFF şi la fiecare întâlnire cu publicul, „Nasty” (România, 2024) ajunge în Cetatea Alba Carolina, în a doua zi a festivalului. Regizat de Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu şi Cristian Pascariu, documentarul este o incursiune în cariera impresionantă a lui Ilie Năstase, „băiatul rău” al tenisului şi primul lider al clasamentului ATP după înfiinţarea sa.

Proiecţia va fi precedată de formaţia-fenomen a anilor ’90, Azur. Ajunsă celebră dintr-o întâmplare, interzisă de conducerea Securităţii din Brăila, formaţia Azur a spart normele şi a ajuns în mai toate casele cu noul lor sound: muzică lăutărească, pusă pe acorduri de chitară electrică şi orgă, peste care s-au mai aşezat şi ritmuri balcanice. Celebrele „Mona”, „S-a rupt lanţul de iubire”, „În staţie la Lizeanu” şi multe altele vor răsuna, în Piaţa Cetăţii, sâmbătă seara.

Lista filmelor româneşti va fi completată de „Horia”, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu despre un adolescent care porneşte cu motocicleta în capătul celălalt al ţării pentru a o întâlni pe fata de care e îndrăgostit. De neratat în a doua zi de festival este şi „Aşteptându-l pe Dali” (r. David Pujol), o comedie delicioasă, care pune pe masă pasiunea pentru gătit şi impulsul de a lăsa o moştenire de durată.

Cea de a XII-a ediţie a AIMFF se va încheia duminică, 25 august, cu recital Tania Turtureanu, în deschiderea filmului „O viaţă remarcabilă” (r. James Hawes). 

O apariţie proaspătă în showbiz-ul românesc, Tania Turtureanu este autoarea unor piese care au strâns milioane de vizualizări pe YouTube. Ea va pregăti atmosfera pentru actul de curaj al lui Nicky Winton din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pus în scenă magistral de Anthony Hopkins în drama „O viaţă remarcabilă”.

Pentru iubitorii filmului românesc, recomandarea serii este „Clasat” (r. Horia Cucută, George ve Gänæaard), în care un lanţ de întâmplări nefericite scoate la iveală un adevăr întunecat. Povestea este o bună oportunitate pentru a reflecta la provocările moderne, de la toxicitatea de la locul de muncă, la etica folosirii Inteligenţei Artificiale. 

Festivalul se va încheia cu „Mic dejun la Tiffany” (1961, r. Blake Edwards), cu Audrey Hepburn în rol principal.

Publicul îşi poate face deja selecţia de filme, consultând programul complet al celei de a XII-a ediţii a AIMFF, iar accesul la proiecţii este gratuit.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociaţiei Film şi Cultură Urbană (AFCU), a Primăriei Municipiului Alba Iulia şi Centrului Cultural Palatul Principilor , cu sprijinul CNC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.