„Lemonade”, debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, produs de Mobra Films, a câştigat miercuri premiul Linxul de Aur pentru cel mai bun film în competiţie, în cadrul FEST - New Directors/ New Films Festival de la Espinho (Portugalia).
Lungmetrajul a fost selectat în competiţie, unde a fost prezentat alături de alte zece filme, precum „Winter Brothers”, de Hlynur Palmason, câştigător al 25 de premii internaţionale, şi „Matar a Jesús ”, de Laura Mora Ortega, care a fost recompensat cu premii la festivalurile din Cairo, Chicago şi Palm Springs.
Aflat la a 14-a ediţie, FEST New Directors/ New Films Festival este un eveniment dedicat regizorilor aflaţi la începutul carierei cinematografice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Lemonade” a avut premiera mondială la Berlinala de anul acesta, unde a fost prezentat în secţiunea Panorama, bucurându-se de recenzii pozitive.
Premiera americană a peliculei a avut loc în aprilie, la Tribeca Film Festival, după care a fost selectat şi la Seattle Film Festival, urmând să aibă - până la sfârşitul anului - prezenţe în alte trei festivaluri de film nord-americane, transmite Voodoo Films, distribuitorul român.
Premiera asiatică a filmului a avut loc la Festivalul din Jeonju, în Coreea de Sud, iar în Europa filmul a fost selecţionat şi prezentat, după Berlinală, la diferite festivaluri, printre care Go East (Germania) şi OFF Camera (Polonia).
În perioada următoare, „Lemonade” va fi prezentat la Festivalul de la Ierusalim – cel mai prestigios festival din Israel, precum şi la Two Rivers din Polonia.
Filmul a fost achiziţionat spre distribuire în numeroase teritorii şi urmează să fie prezentat în Statele Unite, Franţa, Canada, China, Grecia, ţările din fosta Iugoslavie, Israel şi Germania.
Premiera românească va avea loc în luna noiembrie a acestui an.
Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei.
În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici, care a jucat şi în „Bacalaureat” al lui Mungiu. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu.
Ioana Uricaru semnează şi scenariul peliculei filmate în Montreal (Canada), în vara anului trecut. Regizorul Cristian Mungiu este producător, prin Mobra Films, iar coproducători sunt Christoph Kukula şi Eike Goreczka pentru 42film (Germania), Yanick Létourneau pentru Peripheria Productions (Canada) şi Sean Wheelan şi Tomas Eskilsson pentru Film I Vast and Filmgate Films (Suedia).
Uricaru a coregizat lungmetrajul colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (Mobra Films, 2009), şi scurtmetrajul „Stopover” (produs de Mobra Films în 2010). Primul a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2009, iar cel de-al doilea, în selecţia oficială a Festivalului de Film Sundance 2011. Ea a mai regizat „National Treasure” (documentar, 2007, coregizor Wang Ying), „The Sun and The Moon” (scurtmetraj, 2007), „Variations to a Portrait – Norman Manea” (2011), şi „The Witness” (scurtmetraj, 2012).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.