Guvernul de la Londra a anunţat că a negociat „ambiţios” turnee fără vize pentru artiştii britanici în Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, acţiune ironizată de muzicieni care o consideră „penibilă” şi „tragică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oliver Dowden, ministrul britanic al Culturii, a anunţat vineri că o nouă frontieră a fost deschisă pentru muzicienii britanici care vor să cânte live în Europa.

Mulţumită negocierilor „ambiţioase”, a spus el, artiştii şi echipele lor vor putea să susţină turnee fără a avea nevoie de vize în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această acţiune a fost întreprinsă după ce, odată cu Brexitul, artiştii britanici sunt nevoiţi să obţină vize pentru a cânta în spaţiul UE.

Acum, ei consideră anunţul lui Dowden drept „tragic” şi „o glumă”, scrie BBC.

„Populaţia Islandei este aproximativ la fel cu cea din Wigan (oraş din Anglia, n.r.). Liechtenstein are aproape acelaşi număr de locuitori cu Wilmslow (oraş din Anglia, n.r.). Dacă nu era tragic, ar fi amuzant”, a spus solistul trupei The Charlatans, Tim Burgess.

El a adăugat: „The Charlatans a cântat în toată lumea timp de 31 de ani şi a avut trei albume clasate pe primul loc în topuri. Totuşi, Oliver Dowden, nu am cântat niciodată în Islanda sau Liechtenstein din cauza cheltuielilor, a populaţiei reduse de acolo şi puţinelor săli şi promoteri. Mulţumim pentru ajutor”.

Guvernul a subliniat că această înţelegere cu Islanda, Norvegia şi Liechtenstein - care nu sunt membre UE, dar fac parte din Spaţiul Economic European - reprezintă doar o parte din efortul de a redeschide Europa pentru muzicienii britanici.

A fost adăugat că aranjamentul este bazat pe aceeaşi ofertă făcută de Regatul Unit pe care Uniunea Europeană a refuzat-o în timpul negocierilor de anul trecut.

Dintre cei 10 artişti britanici cu cele mai mari turnee, niciunul nu a cântat în Liechtenstein în ultimul deceniu. Doar Ed Sheeran a vizitat Islanda în această perioadă, însă Norvegia rămâne una dintre ţările care se regăsesc în mod obişnuit în turneele celor mai multe trupe.

Artiştii emergenţi, în schimb, listează deseori Islanda în itinerariile lor. BBC scrie că doar câţiva artişti britanici au cântat în Liechtenstein în ultimul deceniu, între ei numărându-se grupul Status Quo, trupa rock galeză Skindred şi bateristul Simon Phillips.

Basistul trupei Suede, Mat Osman, a spus: „Oh, da. Clasicul turneu Norvegia - Islanda - Liechtenstein. Complet penibil”.

Unii dintre reprezentanţii industriei muzicale britanice au salutat iniţiativa, fiind de părere că dacă a fost posibil un acord cu aceste trei ţări, este posibil să fie încheiate unele similare cu state membre ale UE.

În urma Brexitului, artiştii britanici şi echipele lor au nevoie de vize, separat, pentru fiecare stat membru UE, iar un astfel de permis costă peste 400 de lire sterline. Muzicienii britanici pot susţine turnee în UE timp de 90 de zile în decurs de 180 de zile. Pentru Portugalia şi Spania, de exemplu, este nevoie de vize suplimentare pentru munca remunerată, în timp ce pentru Franţa şi Olanda acestea nu sunt necesare. Transportul echipamentelor şi instrumentelor peste graniţe poate presupune de asemenea vize suplimentare.

De la începutul anului, numeroşi artişti, între care Ed Sheeran, Elton John, Iron Maiden, Nicola Benedetti, Liam Gallagher, Radiohead şi Judith Weir au solicitat guvernului în mai multe scrisori deschise să rezolve situaţia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.