Informaţiile din ultimele săptămâni s-au confirmat, iar Google a anunţat pe blogul companiei că va lansa în curând un nou serviciu muzical, numit YouTube Music.
Gândit pentru a concura cu marii industriei, Apple Music, şi, în primul rând, Spotify, YouTube Music va lua locul încă actualului Google Play Music şi va fi disponibil atât contracost, cât şi într-o variantă gratuită.
Versiunea premium va costa, cel puţin în Statele Unite, 10 dolari pe lună. Dacă se va merge pe acelaşi sistem de până acum, în România ar trebui să coste, când va fi disponibil, undeva în jurul a 25 de lei pe lună.
La fel ca Spotify, versiunea gratuită a YouTube Music va întrerupe redarea cu reclame şi va fi lipsită de o serie de facilităţi ale variantei premium. Printre acestea se numără suportul offline şi ascultarea în fundal (cu ecranul telefonului stins).
YouTube Music a făcut parte, iniţial, din altă ofertă confuză a companiei, care se bucură de mai puţin succes, YouTube Red. Acesta rămâne în continuare valabil pentru tot ce înseamnă video pe YouTube şi costă cu doi dolari mai mult.
Lansarea serviciului era previzibilă, ţinând cont de comasarea echipelor care lucrau la Google Play Music şi YouTube Music (în cadrul YouTube Red). Şi, ţinând cont că milioane şi milioane de utilizatori preferă YouTube pentru muzică, în locul serviciilor de streaming specializate, serviciul are sens.
Diferenţa între noul serviciul şi cel de până acum, Google Play Music, constă în primul rând în faptul că Google a preferat să aducă în faţă mult mai cunoscutul brand YouTube, sperând că acesta va contribui mai bine la succesul serviciului. Google nu a făcut niciodată publice datele de utilizare pentru Google Play Music, de aici şi presupunerea că acesta a fost un eşec.
Noul serviciu va veni la pachet cu o aplicaţie dedicată pentru telefoanele mobile şi un player pentru desktop. Acesta va permite găsirea melodiilor preferate şi după căutări aproximative, funcţia de căutare indexând inclusiv versurile.
YouTube Music se va lansa oficial pe 22 mai în Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Mexic şi Coreea de Sud. La o dată ulterioară, acesta va deveni disponibil şi în Europa, însă România nu va face parte nici din al doilea val.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.