„Ext.Maşină.Noapte”, al doilea lungmetraj scris şi regizat de Andrei Creţulescu, va avea premiera naţională în 13 septembrie. Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu şi Andi Vasluianu sunt singurii actori din distribuţia acestui film despre filme, în care apar 12 personaje.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Ext.Maşină.Noapte” îndrăzneşte să fie şi o satiră despre cum (nu) se face un film, şi un comentariu jucăuş/ pertinent despre filmul de public şi o părere (neavizată) despre felul în care ne raportăm la cinema în contextul tulbure al lui 2024. Proiectul a făcut valuri la târgurile de producţie de la Roma, Veneţia şi Istanbul - cinci ani şi o pandemie mai târziu, a rezultat o conversaţie despre film, despre ficţiune, despre frică, mai precis making-of-ul unui film care nu există.

„Parcă nici un alt film românesc de la Metabolism (2013) încoace nu discută într-o manieră nu doar atât de cosmopolită (deci, cu un orizont larg la dispoziţie), ci mai ales atât de tranşantă despre oportunismul multor producţii locale (...), lipsa generalizată de repere analitice şi reacţiile PR-izate, superlative cu care-am devenit obişnuiţi drept „discurs despre cinema” şi despre masculinitatea toxică şi abuzurile de gen la care sunt supuse femeile din industrie. Aici, talentul indubitabil de textier al lui Creţulescu atinge cote mai înalte ca oricând: personajele îşi întorc unii altora replicile (adesea tăioase, sardonice) cu viteza şi intensitatea unui meci jucat la Roland Garros, sigur, susţinut şi de interpretările a patru dintre cei mai importanţi actori ai ecranului românesc” scrie criticul de film Flavia Dima în cronica entuziastă din Films in Frame, publicată după avanpremiera specială de la TIFF 24.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Howard Hawks spunea că un film reuşit trebuie să aibă trei scene bune şi nici una proastă. „Ext.Maşină.Noapte” are trei scene, mari şi late. (Auto)ironice. Şi foarte retro. Prima - un interogatoriu sângeros, garnisit cu lupi şi zăpadă - seamănă cu un blockbuster şaptezecist de război, a doua - o şedinţă de producţie, unde nimic nu iese cum ar trebui - trimite la cinemaul independent american de acum 30 de ani, a treia - drumul sinuos către filmarea filmului din film - pare o relicvă video din anii 80.

„Avem aşadar trei planuri-secvenţă - unul lung, unul şi mai lung, şi unul indecent de lung. Fiecare are alura şi textura lui, dar aici se opreşte preocuparea pentru stil. De data asta, important e ce se vede, nu cum se vede”, spune regizorul.

Andrei Creţulescu a intrat în vizorul criticii în 2015, când scurtmetrajul „Ramon” a fost premiat la Cannes, în cadrul secţiunii Semaine de la Critique. Lungmetrajul său de debut, „Charleston” (2017), a avut premiera mondială în Competiţia de la Locarno, a fost prezentat în peste 30 de festivaluri internaţionale şi a fost un succes de public pe ecranele din România.

O coproducţie Kinosseur, Avanpost Media, Wearebasca, lungmetrajul E„Ext.Maşină.Noapte” a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Procter&Gamble, Flanco, EssenceMediacom România, Conversion Marketing.

Imaginea filmului este semnată de Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, decorurile şi costumele de Mălina Ionescu. Inginer de sunet este Alexandru Dragomir, iar Marius Leftărache semnează sound design-ul.

Codruţa Creţulescu, Vlad Rădulescu şi Claudiu Mitcu sunt producători.

„Ext.Maşină.Noapte” va rula din 13 septembrie în cinematografele din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu, Oradea, Bistriţa, Alba Iulia, Buzău, Huşi, Botoşani, Bacău şi Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.