„TATA”, filmul documentar scris şi regizat de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc, va avea premiera internaţională în cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), care are loc în perioada 5 - 15 septembrie. Documentarul, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, continuă colaborarea de succes a celor trei cineaşti, care au lucrat împreună şi la apreciatul documentar „ACASĂ”, regizat de Radu Ciorniciuc şi câştigător a peste 40 de premii naţionale şi internaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Singurul documentar românesc selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, „TATA” va participa alături de alte nume sonore pe scena internaţională în cadrul celebrului eveniment, care se află la ediţia 49.

„TATA”, o poveste personală puternică şi curajoasă a coregizoarei Lina Vdovîi, a fost filmat de-a lungul a şase ani în Italia, Republica Moldova şi România şi este o explorare intimă a relaţiei dintre o fiică pe cale să devină mamă, ce caută să se vindece de suferinţele trecutului, şi un părinte înstrăinat care-i cere ajutorul pentru a expune abuzurile la care a fost supus de-a lungul anilor de către angajatorul său din Italia. Pe măsură ce Lina se implică mai adânc în investigaţie, descoperă nu doar suferinţele tatălui său, ci şi un tipar de violenţă domestică care a afectat generaţii întregi în familia ei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Atunci când tatăl meu mi-a cerut ajutorul, ştiam exact ce aveam de făcut ca jurnalistă. Dar ca fiică, m-am blocat. Ne îndepărtasem în ultimii ani şi eram convinsă că odată cu plecarea mea din Republica Moldova, trecutul va rămâne la graniţă, iar eu voi avea o viaţă liniştită. Apoi, l-am văzut suferind, aşa cum văzusem şi alţi muncitori imigranţi despre care am scris de-a lungul anilor. Mi-a amintit de propria mea durere şi am ştiut că nu voi putea întrerupe ciclul traumei generaţionale din familia noastră dacă-i voi întoarce spatele”, spune Lina Vdovîi.

Realizat în familie, de către coregizorii Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc, care formează un cuplu şi în viaţa privată, documentarul pune în valoare rădăcinile lor în jurnalismul de investigaţie şi interesul lor continuu pentru temele de familie, conexiune şi provocările unice pe care fiecare generaţie le înfruntă în încercarea de a-şi croi propriul drum în viaţă.

„Documentarul TATA nu este doar despre căutările noastre personale, profund umane. Este un film construit în jurul unei investigaţii serioase, care arată dinamicile toxice din interiorul unui caz de abuz extrem la locul de muncă. O realitate mută, prea puţin cunoscută în România, dar  trăită de foarte mulţi alţi români şi moldoveni care muncesc în străinătate”, adaugă Radu Ciorniciuc.

De-a lungul perioadei de pre-producţie şi producţie, „TATA” a fost prezentat la IDFA Forum 2021 şi selectat la Chicken & Egg (Egg)celerator Lab, 2022; American Film Showcase, 2020; UnionDocs Early Production Lab, 2021; ESoDoc, 2020; Circle Women Doc Accelerator, 2020; Secţiunea In progress din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2023; Cannes Docs Showcase 2023.
De asemenea, documentarul a câştigat Premiul Eurimages Co-Production Development la CPH: DOX Forum 2021 şi Premiul Alex Leo Şerban la Transilvania Film Festival (TIFF, Cluj-Napoca, 2019).

Documentarul regizat de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în coproducţie cu Corso Film, Germania, HBO Max, 100%, Ţările de Jos, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eurimages, MDR/ARTE, Film - und Medienstiftung NRW, Netherlands Film Fund, Al Jazeera Documentary, EO Docs, Creative Europe MEDIA Funded by the European Union şi în asociere cu cu Chicken & Egg Pictures, AMERICAN FILM SHOWCASE, UNIONDOCS Early Production Lab, cu suportul ICR New York şi UCIN. Autlook Filmsales este distribuitorul internaţional al documentarului „TATA”.

Lina Vdovîi a scris scenariul documentarului „ACASĂ/ ACASĂ, MY HOME” (2020), câştigător al premiului pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2021 şi al altor numeroase premii. Originară din Republica Moldova, Lina trăieşte în România şi are o vastă experienţă în jurnalism de investigaţie. Articolele ei au fost publicate în  EU Observer, The Guardian, Al Jazeera şi Courrier International, printre alţii. În 2021, a fost nominalizată la European Press Prize şi în prezent, lucrează ca producător pentru televiziunea germană ZDF. „TATA” marchează debutul ei regizoral în lungmetrajul documentar.

Radu Ciorniciuc este regizor, director de imagine şi jurnalist de investigaţie. Debutul său documentar, „ACASĂ/ ACASĂ, MY HOME”, a câştigat Premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival (2020) şi a fost nominalizat la Premiile Academiei de Film Europene. Este co-fondatorul organizaţiei Casa Jurnalistului şi a colaborat cu publicaţii precum The Guardian, Al Jazeera şi Channel 4 News. Subiectele sale preferate includ drepturile omului şi protecţia mediului.

Monica Lăzurean-Gorgan este una dintre cele mai active şi experimentate producătoare de film documentar din România, membră a AMPAS/Oscar şi EFA. Printre documentarele produse de ea se numără „ÎNTRE REVOLUŢII” (2023), regia Vlad Petri, câştigător al premiului FIPRESCI la Berlinale 2023 „ACASA, MY HOME” (2020), regia Radu Ciorniciuc, câştigător a 40 de premii naţionale şi internaţionale. Monica a regizat documentarele „Doar o răsuflare” (2016) câştigător al premiului Best Doc in Sarajevo IFF, Best Doc în CEE Vienna IFF şi a coregizat „Dacii liberi” (2018) şi „LEMN” (2020). Este absolventă EAVE 2011 şi „Producer on the Move” (Cannes IFF 2012).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.