Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat anul trecut garanţii de 14 miliarde de lei, prin Programul IMM Invest, pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, iar plafonul pentru 2021 este similar, tot de 14 miliarde lei, a declarat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox.
"În 2020, Fondul de Garantare a dat prin Programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze. Numărul total al companiilor a fost de 25.000 finanţate de către bănci prin Programul IMM Invest. Din punctul nostru de vedere, este un succes, pentru că este vprba de credit bancar, de expertiza din spate a băncilor în a evolua riscurile, banii aceştia s-au dus către companii viabile, către afaceri viabile care, cu siguranţă, au apreciat acest program. Plafonul pentru 2021 este similar 2020, 14 miliarde lei. În 2020, pentru 14,2 miliarde lei, statul a pus un ajutor de stat de 600 milioane lei, deci statul a venit cu 600 milioane lei pentru a facilita accesul la finanţare în valoare de 14 miliarde lei. Eu zic că este o investiţie bună, este un cost pe care statul şi-l asumă. Cam acelaşi lucru ne-am propus şi pentru 2021: 14 miliarde lei, un ajutor de stat de 600 de milioane lei. Nu sunt banii statului, sunt banii băncilor, este vorba de capital sănătos, capital care se returnează, capital care nu poate fi aruncat în lucruri care nu contează, care nu generează valoare adăugată", a spus Păun.
În cadrul IMM Invest, cele mai multe companii care au aplicat la acest program sunt microîntreprinderi cu până la zece angajaţi, 13.000 de întreprinderi din cele 25.000, şi circa 10.000 de companii mici. Aproximativ 23.000 de companii dintre cele 25.000 care au aplicat la IMM Invest au avut sub 50 de angajaţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Deci acest program s-a adresat şi a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici. Companiile mijlocii, în număr de 2.500, au fost în zona mai mult marginală. Cele mai multe dintre ele, 63%, au aplicat pentru activitatea curentă, 27% dintre ele au aplicat pentru o linie de credit cu rambursare şi 10% pentru investiţii", a mai spus el.
Pe primul loc, atât la valoarea finanţată, cât şi la plafonul pe care l-a alocat, se află Banca Transilvania, "performerul acestui program", care a dat 4 miliarde lei din cele 14 miliarde lei. Alte bănci sunt: CEC Bank, Raiffeisen, Unicredit, ING, BCR. Practic, zece bănci au dat 10 miliarde lei din totalul de 14 miliarde lei.
În topul sectoarelor de activitate, sunt: construcţii, transporturi, cultivarea cerealelor, comerţul cu amănuntul, restaurantele, comerţul cu ridicata, inginerie şi consultanţă, întreţinere şi reparare autovehicule, lucrări de instalaţii electrice.
"Ce urmează pe 2021: noi ne-am propus şi o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri, pentru că ele se bazează foarte mult pe bănci şi cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanţare Avem o extensie pe agricultură a Programului IMM Invest, care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10%, până la un plafon maxim de 100.000 euro pentru cei din zona de pescuit şi din zona de producţie primară agricolă. Plafonul acestui subprogram pentru 2021, pentru Agro IMM Invest, va fi de 1 miliard de lei şi estimăm un număr de 10.000 de IMM-uri din domeniul agricol şi cel al prelucrării prouselor agricole care vor aplica pentru acest program", a spus acesta.
La Programul IMM Factor, care va avea un plafon de 1 miliard de lei, se estimează un număr de 1.000 de IMM-uri.
La IMM Leasing, cu plafon de 1,5 miliarde lei în 2020, în acest an va avea un plafon de 4 miliarde lei, statul venind cu ajutor de stat de 78 milioane lei.
În cazul Programului "Prima casă", plafonul în 2020 a fost de 2 miliarde lei, subscris în totalitate, iar pentru 2021, plafonul este în scădere, de 1,5 miliarde lei, pentru care se estimează în jur de 6.000 beneficiari ai programului.
Parteneri ai videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox. sunt Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIMMPR), Alpha Bank, UniCredit Bank, ING Bank România, UP Achiziţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.