Şefii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au discutat în cadrul unei întâlniri la care a participat şi premierul Florin Cîţu despre deblocarea Măsurii 3 şi despre deblocarea programului de export, urmând ca reprezentanţii mediului de afaceri să se întâlnească în două-trei săptămâni cu principalii miniştri responsabili de zona economică, finanţe, fonduri europene pe marginea situaţiei IMM-urilor, a declarat vineri Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox.
"Am avut ieri o şedinţă de Birou Parmanent la care participă preşedinţii structurilor CNIPMMR, la care l-am avut invitat pe prim-ministrul Florin Cîţu. Cu dânsul am discutat problematica IMM, pentru că noi suntem oameni care se apleacă mai mult spre soluţii decât spre criticat. Avem foarte multe analize, foarte multe date concrete despre IMM-uri, problematicile cu care ele se confruntă în această perioadă şi am discutat soluţii pentru deblocarea Măsurii 3, pe care noi o considerăm blocată în acest moment, am discutat soluţii pentru deblocarea programului de export. Din câte ştiu, ministrul Năsui este şi deputat, şi poate pune un amendament în Parlament la programul de export să aloce nişte credite de angajament pentru acest program. Nu e posibil să scădem de la o medie de 30-35 milioane lei anual în bugetul de stat alocaţi programului de export la 1 milion de lei. Sigur, şi eu sunt de acord că la programul de export sunt probleme, nu omorâm însă un întreg program pentru câteva nereguli găsite, ba din contră, îl eficientizăm. Iar eficientizarea merge pe trei paliere: în primul rând, palierul IMM-urilor care pot să meargă la târguri, expoziţii, întâlniri de afaceri, un al doilea nivel al organizaţiilor de business, care pot să creeze aceste reuniuni ale IMM-urilor şi să meargă către târguri, expoziţii internaţionale, B2B şi - al treilea - sunt acele târguri naţionale, nu mai mult de 10-13, în care România poate să achiziţioneze în mod direct, nu prin intermediari, standurile internaţionale", a declarat Florin Jianu.
Legat de Măsura 3, cu granturi de investiţii de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri, propunerea a fost să scoată cu totul imobiliarele din această schemă şi banii să ajungă la oamenii care chiar fac investiţii, care cumpără echipamente, utilaje, care modernizează, care fac construcţii sau amenajări pe spaţii noi sau existente.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"IMM-urile aşteaptă şi au nevoie de acest tip de finanţare de tip grant. Dacă ne uităm la nivelul anului trecut, principalele intervenţii au venit din partea şomajului tehnic, adică pe angajat, 1,4 milioane oameni au fost în şomaj tehnic şi acolo lucrurile au mers foate bine, diverse amânări de plăţi de taxe şi impozite, dar şi pe zona IMM Invest. IMM Invest s-a dovedit a fi o intervenţie extrem de utilă pentru IMM-uri, s-a ajuns la nişte cifre impresionante şi care într-o perioadă de pandemie neaşteptată a făcut ca - dacă, în 2019, şapte din zece IMM-uri se autofinanţau, în 2020, 5-5,5 IMM-uri s-au autofinanţat. Practic, am mai dus două IMM-uri în zona de finanţare. Aceste lucruri trebuie continuate", a spus Florin Jianu.
El afirmă că i-a spus premierului Florin Cîţu că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie să reprezinte şi reprezintă şansa României de dezvoltare.
"Am stabilit ca în termen de două-trei săptămâni să ne revedem cu principalii miniştri responsabili de zona economică, finanţe, fonduri europene şi să preia din partea noastră propunerile cu privire la dezvoltarea economică din acest an şi din anii următori", a concluzionat preşedintele CNIPMMR.
Parteneri ai videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România", organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox. sunt Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIMMPR), Alpha Bank, UniCredit Bank, ING Bank România, UP Achiziţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.