Veniturile şi profitul Apple în cel de-al patrulea trimestru fiscal au depăşit aşteptările Wall Street, susţinute de vânzările puternice ale noului iPhone 16, un model de telefon cu funcţii AI, lansat spre finalul trimestrului, transmite Reuters.
Apple a raportat venituri de 94,93 miliarde dolari, peste estimările de 94,58 miliarde, conform LSEG. Profitul a fost de 1,64 dolari per acţiune, depăşind aşteptările de 1,60 dolari, excluzând o taxă unică semnificativă în UE.
Vânzările iPhone au crescut cu 5,5%, ajungând la 46,22 miliarde de dolari, în timp ce alte linii de produse au ratat estimările, iar acţiunile au scăzut cu 1% în tranzacţiile extinse.
Trimestrul Apple s-a încheiat pe 28 septembrie şi include doar câteva zile de vânzări ale seriei iPhone 16, disponibilă din 20 septembrie.
CEO-ul Tim Cook a declarat că vânzările iPhone 16 au crescut mai rapid decât cele ale iPhone 15 în aceeaşi perioadă. De asemenea, rata de descărcare a noului sistem de operare cu funcţii Apple Intelligence a fost dublă faţă de anul anterior.
Investitorii sunt interesaţi de previziunile Apple pentru primul trimestru fiscal, care acoperă perioada de sărbători. Apple a integrat funcţiile de inteligenţă artificială în sistemele de operare recente, în loc să lanseze o aplicaţie dedicată AI, oferind utilizatorilor posibilitatea de a folosi funcţii precum rescrierea e-mailurilor într-un ton profesional, mai ales pe modelele iPhone 16, care dispun de cipuri mai puternice.
În ciuda îngrijorărilor legate de o adoptare mai lentă a dispozitivelor noi, rezultatele iniţiale ale iPhone 16 au contribuit la stabilizarea vânzărilor Apple în China, care au scăzut cu mai puţin de 1%, ajungând la 15,03 miliarde dolari, faţă de estimările de 15,78 miliarde.
Cheltuielile pentru infrastructura AI au crescut, iar Apple şi-a mărit investiţiile în proprietăţi şi echipamente cu 2,91 miliarde dolari faţă de trimestrul anterior, totalizând 9,45 miliarde. Apple foloseşte şi centre de date externe pentru unele funcţii AI, dar pentru a asigura confidenţialitatea datelor, utilizează şi cipurile sale proprii pentru alte funcţii.
Vânzările serviciilor, care includ iCloud şi Apple Music, au fost de 24,97 miliarde de dolari, sub aşteptările de 25,28 miliarde, conform LSEG. De asemenea, vânzările pentru Mac şi iPad au fost de 7,74 miliarde şi 6,95 miliarde, sub estimările analiştilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.