Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este pe cale să primească o majorare extraordinară a veniturilor sale, de 45 de milioane de lire sterline (58 de milioane de dolari), după ce profitul Crown Estate, compania care administrează proprietăţile coroanei britanice, s-au dublat, potrivit datelor oficiale, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profiturile Crown Estate –din care o parte finanţează monarhia – au crescut cu 148%, de la 443 de milioane de lire sterline în 2022-2023 la 1,1 miliarde de lire sterline (1,4 miliarde de dolari) în 2023-2024, a arătat miercuri un raport anual.

Aceste profituri extraordinare înseamnă că Grantul Suveran finanţat de contribuabili, care sprijină îndatoririle oficiale ale familiei regale conduse de Regele Carol, va creşte cu peste 50%, de la 86,3 milioane de lire sterline în 2024-2025 la 132 de milioane de lire sterline (171 de milioane de dolari) în următorul an.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Crown Estate, portofoliul naţional de terenuri istorice şi comerciale, este deţinut de monarhul britanic, dar este administrat independent, iar veniturile sale sunt date guvernului.

Monarhia primeşte în prezent 12% din profiturile Crown Estate - o proporţie calculată pe fonduri cu doi ani în urmă.

Familia regală primea 25% din profituri pentru a-şi finanţa sarcinile şi renovările, dar a convenit cu guvernul să revizuiască în jos cifra, anul trecut, în aşteptarea creşterii profitului.

Dacă procentul nu ar fi fost redus, familia regală ar fi primit 275 de milioane de lire sterline (355 de milioane de dolari).

Rezultatele excepţionale au fost derivate în principal din vânzarea de opţiuni şi închiriere pentru proiecte eoliene offshore pe fundul mării din jurul Insulelor Britanice, care este deţinut de Crown Estate.

Dan Labbad, CEO al Crown Estate, a declarat că rezultatele record s-au datorat deceniilor de investiţii în energie eoliană offshore - energia durabilă fiind unul dintre proiectele apropiate regelui -, precum şi unui portofoliu de proprietăţi şi terenuri ”divers şi rezistent”.

”Rezultatele record de astăzi sunt rezultatul anilor de angajament şi investiţii pentru a ajuta la crearea sectorului eolian offshore ca lider mondial al Marii Britanii, precum şi gestionarea activă a portofoliului nostru divers şi rezistent”, a spus Labbad într-un comunicat.

Labbad a salutat, de asemenea, o schimbare viitoare a legislaţiei, anunţată în Discursul Regelui de săptămâna trecută, care va extinde competenţele de investiţii ale Crown Estate.

El a spus că va permite proprietăţii ”un impact şi mai mare în interesul naţional pe termen lung, de la sprijinirea viitorului decarbonizat şi sigur al Regatului Unit până la recuperarea naturii, regenerarea şi creşterea economică”.

Conturi separate au fost publicate miercuri de Palatul Buckingham, care arată derularea finanţelor regale de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2024 – în primul an complet de domnie al regelui.

Încoronarea regelui, care a avut loc pe 6 mai anul trecut, a costat Grantul Suveran un total de 800.000 de lire sterline (1,03 milioane de dolari).

Personalul gospodăriei regale a costat 27,9 milioane de lire sterline în ultimul an financiar, în timp ce întreţinerea proprietăţii a fost de 47 de milioane de lire sterline, pe fondul renovărilor continue ale Palatului Buckingham.

Cheltuielile de călătorie, între timp, s-au ridicat la 4,2 milioane de lire sterline, iar vizita de patru zile a regelui şi reginei în Kenya a costat anul trecut 167.000 de lire sterline.

Raportul a mai dezvăluit că casa regală urmează să preia livrarea a două elicoptere noi în 2024-25 pentru a le înlocui pe cele existente de 15 ani, în timp ce Bentley-urile regelui vor fi transformate pentru a funcţiona cu biocombustibil în anul următor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.