Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a aprobat vineri rectificarea bugetului asigurărilor sociale şi pe cea a bugetului de stat, iar toţi banii de pensii şi salarii sunt asiguraţi. El a precizat că au fost alocaţi bani şi Ministerului Sănătăţii „pentru salarii restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare, pentru deconturile întârziate, pentru tot ce înseamnă programe de sănătate, până la final de an sunt asiguraţi”. "Prin această rectificare bugetară România îşi respectă angajamentele faţă de partenerii externi", a transmis Guvernul

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Guvernul a transmis că a aprobat, în şedinţa de vineri, prin Ordonanţe de Urgenţă, cea de-a doua rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, corelând astfel planificarea bugetară cu evoluţia prognozată a indicatorilor macroeconomici şi execuţia bugetară pe primele 9 luni ale anului în curs şi fără a pune în pericol deficitul bugetar.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 5,1 mld. lei, iar cheltuielile bugetului consolidat se majorează, pe sold, cu 6,2 mld. lei.

"Ponderea deficitului bugetar pe 2021 se menţine la 7,13% din PIB, deşi deficitul (cash) creşte cu 1.105 mld. lei, până la 84,9 mld. lei, iar creşterea economică prevăzută la 7,0% ajunge la o valoare nominală a PIB de 1.190,3 mld. lei – aşadar, prin această rectificare bugetară România îşi respectă angajamentele faţă de partenerii externi. Prin această reconfigurare a alocărilor bugetare, Guvernul asigură fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătăţii, inclusiv pentru programe de sănătate finanţate din bugetul ministerului", a arătat Executivul.

Potrivit sursei citate, au fost prevăzute 2,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor de natura asistenţei sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică şi gaze, pentru plata indemnizaţiilor acordate la întreruperea activităţii în contextul pandemiei şi pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizaţiei de creştere a copilului şi pentru plata integrală a pensiilor, indemnizaţiilor şi a ajutorului de încălzire.

Investiţiile aflate în derulare vor fi continuate, prin rectificarea bugetară fiind asigurată finanţarea necesară finalizării acestor proiecte.

De asemenea, 151,8 milioane lei au fost alocate suplimentar pentru plata despăgubirilor acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariţia cazurilor de pestă porcină africană şi a scrapiei.

"Prin adoptarea acestui act normativ, se creează premisele necesare îndeplinirii de către CEC Bank S.A. a cerinţelor ce fac obiectul MREL (Regulamentul Delegat (UE) 2016/1450) şi în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României (BNR), în calitate de autoritate de rezoluţie (AR) care stabileşte o cerinţă minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru fiecare instituţie de credit (IC) aflată în responsabilitatea sa, la nivel individual şi (sub) consolidat, în conformitate cu legislaţia naţională (Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar)", a mai transmis Guvernul.

Astfel, au fost suplimentate bugetele următoarelor instituţii:

- Ministerul Finanţelor: + 3,7 mld. lei pentru acţiuni generale care ţin de atribuţiile ministerului, plus o linie de finanţare în valoare de 1,4 mld. lei pentru continuarea procedurilor de recapitalizare a CEC Bank S.A.

- Ministerul Sănătăţii: +2,4 mld lei per sold, în principal pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. O parte dintre banii alocaţi suplimentar vor asigura necesarul de finanţare până la sfârşitul anului pentru drepturile salariale ale personalului din sectorul sanitar şi pentru programe de sănătate finanţate din bugetul ministerului.

- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +2,2 mld. lei, în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenţei sociale în vederea compensării facturilor la energie electrică şi gaze, indemnizaţii acordate la întreruperea activităţii din cauza pandemiei, alocaţii de stat, alte drepturi de asistenţă socială, plata integrală a pensiilor şi indemnizaţiilor şi a ajutoarelor de încălzire.

- Ministerul Justiţiei: + 823,9 milioane lei, per sold, pentru plata unor titluri executorii şi debite restante stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

- Ministerul Public: +346,5 milioane lei, per sold, pentru plata titlurilor executorii, precum şi pentru debite restante datorate personalului şi dobânzile legale penalizatoare stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: +157,3 milioane lei, per sold, pentru continuarea şi finalizarea unor proiecte aflate în derulare.

- Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: +129,3 milioane lei, per sold: pentru despăgubirile acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariţia cazurilor de pestă porcină africană şi a scrapiei.

- Ministerul Educaţiei: +100 milioane lei, pentru cheltuieli de personal necesare ca urmare a preluării creşelor în sistemul de educaţie.

- Ministerul Afacerilor Interne: + 44,9 milioane lei, per sold, pentru plata pensiilor militare de stat în luna decembrie 2021 şi pentru achiziţionarea de teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, pentru unităţile de învăţământ.

Totodată, au fost diminuate creditele bugetare pentru următoarele instituţii: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-2,3 mld. lei), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (-757,3 milioane lei), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (-156,4 milioane lei), Ministerul Energiei (-72,78 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-44,4 milioane lei), Curtea de Conturi (-48,5 milioane lei) şi Ministerul Culturii (-27,1 milioane lei).

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Astăzi avem câteva veşti bune. Rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor sociale de stat, mult aşteptată de altfel pentru seniorii noştrii, pentru pensionari a fost adoptată şi rectificarea aferentă bugetului de stat la fel a fost adoptată. În contextul în care am menţinut ţinta de deficit la ţinta asumată în programul de convergenţă al României, în procedura de deficit excesiv de 7.13%, în contextul în care am asigurat resursele necesare până la finalul anului, până la 31 decembrie. În contextul în care am reuşit să găsim o soluţie pentru deblocarea situaţie critice de la CEC Bank, o societate bancară de stat care de 2 ani de izle căuta soluţia ca după majorarea de capital social din 2019, să poată intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a putea expunerea şi garanţiile necesare pentru a intra pe piaţa creditării. Drept pentru care am stabilit că acordăm un împrumut de 1,4 miliarde lei către CEC Bank. Statul român va încasa imediat 900 milioane lei dividente. În al doilea rând, această societate bancară CEC Bank şi celelalte bănci ne vor sprijini în aplicarea programului de guvernare pentru că programul de guvernare nu conţine numai bani de la bugetul de stat, conţine şi foarte multe fonduri europene. Avem nevoie de cofinanţare şi ca beneficiarii de fonduri europene să aibă de unde lua credite care să fie targetate pentru implementarea programelor de politici publice pe care Guvernul le va adopta în perioada următoare”, a declarat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului. 

El a vorbit despre asigurarea sumelor necesare pentru plata pensiilor, fondurilor pentru asistenţă socială şi a salariilor.

„În principiu, rectificarea bugetară de azi este primul semn că Ministerul Finanţelor devine un minister al soluţiilor şi nu un minister problemă care spune mereu – nu am bani. Evident, rectificarea de astăzi ne arată nişte carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România, ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, pentru banii de salarii, dar cel mai trist, din perspectivă guvernamentală, este că trebuie să luăm bani, să luăm bani de la proiectele cu finanţare europeană, să luăm bani de la investiţii din motivul simplu – nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci că acele investiţii au fost trecute doar scriptic către buget. E o lecţie pe care o învăţ rapid şi eu şi Guvernul pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022. Ceea ce contează pentru oameni este că banii de pensii sunt prevăzuţi în totalitate în bugetul asigurărilor sociale de stat şi banii de asistenţă socială acolo unde mai sunt echilibrări, era o lipsă şi la salarii în zona respectivă, toate lucrurile s-au echilibrat în buget. În ceea ce priveşte bugetul de stat, toţi banii de salarii sunt asiguraţi. Comunităţile locale primesc sume foarte importante şi o să mai avem măsuri în completare, pentru ca pe partea de finanţare a cheltuielilor locale pentru care vreau să vă spun că au fost făcute eforturi din partea autorităţilor locale şi artificii financiare să le spun aşa, legale de altfel, pentru a sprijini susţinerea cheltuielilor descentralizate şi trebuie să găsim soluţia să le compensăm până la final de an, dar am găsit soluţia, o avem în buget”, a completat Câciu.

Acesta a adăugat că a fost alocată suma de 150 milioane lei pentru a plăti despăgubiri către proprietarii care au pierdut animale din cauza pestei porcine africane.

„Am prevăzut 150 milioane lei pentru plata despăgubirilor proprietarilor ale căror animale au fost afectate în contextul evoluţiei pestei porcine africane. Am prevăzut bani la Ministerul Sănătăţii atât pentru salarii restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare, pentru deconturile întârziate, pentru tot ce înseamnă programe de sănătate, până la final de an sunt asiguraţi”, a mai spus ministrul de Finanţe.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.