Guvernul are, joi, pe ordinea de zi a şedinţei, un proiect de OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, va fi interzisă limitarea producţiei acestor categorii de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în debutul şedinţei de Guvern, că trebuie protejaţi cetăţenii şi economia. Premierul cere verificarea preţurilor la carburanţi.
UPDATE: ”Vom aproba OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Este o OUG pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm în stituaţii excepţionale, situaţii pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se, atât în timpul pandemiei, cât şi în prima perioadă de după declanşarea acţiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetăţenii, să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că este important ca în acest cadrul să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat şi onest între cerere şi ofertă pentru a putea să combatem orice creştere artificială a preţurilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.
Premierul a cerut Ministerului Finanţelor şi Ministerului Energiei ”să verifice elementele de preţ la carburanţi”, pentru a exista o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al preţului la carburanţi.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit anunţului oficial al Guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei programată pentru joi, de la ora 11.00, este un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Documentul urmează să stabilească unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, documentul va preciza că, pentru aceste bunuri, se interzice limitarea producţiei sau vânzării, dar şi păstrarea sau acumularea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă.
Produsele care urmează să fie incluse în listă sunt, potrivit Guvernului, supuse riscului de speculă şi pot afecta buna funcţionare a economiei şi a societăţii.
Documentul urmează, de asemenea, s explice ce înseamnă preţ nejustificat de mare şi care sunt măsurile care se impun în cazul unei suspiciuni de speculă.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, în 8 iunie, în şedinţa de Guvern, ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi Ordonanţa privind măsurile anti-speculă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat că există deja un text final care este pe circuitul de avizare, cu observaţiile ministerelor.
Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu explica, în luna mai, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care a fost în primă lectură, are scopul de a crea ”statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”.
El a mai spus că în acest proiect de act normativ nu amenzile sunt de interes, neapărat, care sunt aplicate companiilor care fac acţiuni speculative, ceea ce este relavant sunt măsurile adiacente şi anume faptul că ANPC poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.