După un început de an promiţător, companiile aeriene din SUA se confruntă cu o răsturnare bruscă de situaţie, pe măsură ce cererea de călătorii începe să scadă, iar politicile economice ale preşedintelui Donald Trump, inclusiv tarifele vamale extinse şi reducerea cheltuielilor guvernamentale, încep să îşi facă simţite efectele, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La doar câteva săptămâni după ce industria aviatică vorbea despre o posibilă ”nouă eră de aur”, transportatorii americani sunt nevoiţi să îşi reducă prognozele de profit pentru primul trimestru din 2025. Incertitudinile economice, inflaţia ridicată şi perspectivele slabe de creştere afectează atât turiştii, cât şi companiile, determinând o reducere a cheltuielilor pentru călătorii.

Indicele S&P 500 pentru companiile aeriene de pasageri a scăzut cu aproximativ 15% de la începutul anului, subperformând în raport cu indicele general S&P 500. Acţiunile Delta şi United Airlines au scăzut fiecare cu circa 20%, în timp ce acţiunile companiei low-cost Frontier Airlines au pierdut 2%.

”Nevoile de bază sunt mâncarea şi locuinţa. Noi venim ceva mai jos pe lista cheltuielilor. Dacă nu ai un loc de muncă, nu îţi vei cumpăra un bilet de avion”, a declarat David Neeleman, CEO al Breeze Airways.

Pentru a-şi proteja marjele de profit, companiile au început să reducă numărul de zboruri planificate pentru perioada aprilie-iunie. Delta, United, American Airlines, JetBlue, Allegiant şi Frontier şi-au redus capacitatea programată în ultimele două săptămâni.

CEO-ul United, Scott Kirby, a avertizat că, dacă cererea nu îşi revine, până în a doua jumătate a lunii august va avea loc o scădere considerabilă a capacităţii la nivelul întregii industrii.

Totuşi, cererea pentru zboruri internaţionale şi clase premium rămâne solidă. United a raportat o creştere anuală de 8% a rezervărilor pentru călătoriile internaţionale de primăvară.

Pe lângă factorii economici, şi incidentele de siguranţă au contribuit la scăderea cererii. Datele Amanda Demanda Law Group arată că îngrijorările privind siguranţa avioanelor au atins un nivel record în februarie, iar căutările Google pentru ”Sunt avioanele sigure acum?” au crescut cu 900%.

Companiile aeriene estimează că impactul acestor temeri va dispărea în curând, dar sunt mai puţin încrezătoare în privinţa presiunilor economice.

În martie, încrederea consumatorilor americani a atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de Conference Board. Aşteptările privind venituri, afaceri şi piaţa muncii au fost cele mai pesimiste din ultimii 12 ani.

Vânzările de bilete prin agenţiile de turism au scăzut cu 8% în februarie faţă de ianuarie, când înregistraseră o creştere de 39%. Traficul de pasageri a crescut cu doar 0,7% în martie, faţă de 5% în ianuarie, potrivit datelor TSA.

În februarie, preţurile biletelor de avion au înregistrat prima scădere anuală din ultimele şase luni, semnalând o pierdere a puterii de stabilire a preţurilor din partea companiilor aeriene.

CEO-ul Frontier, Barry Biffle, a declarat că o încetinire este inevitabilă, dar a subliniat că totul depinde de piaţa muncii: ”Atâta timp cât locurile de muncă sunt stabile, clientul de agrement va continua să călătorească.”

Deocamdată, rata şomajului nu a crescut semnificativ, dar inflaţia îi face pe pasageri mai precauţi. Jacob Brown, un profesor de 24 de ani din Denver, a declarat că zboară mai rar, evită hotelurile şi reduce cheltuielile din călătorii. Recent, a ales un zbor de noapte înapoi spre Denver pentru a economisi costurile cu cazarea.

Cheltuielile cu cardurile de credit şi debit pentru bilete de avion au scăzut cu 7,2% în februarie faţă de luna precedentă, potrivit datelor Bank of America – cel mai slab nivel din ultimele şase luni.

Nici călătoriile de afaceri nu oferă sprijin industriei. În mod tradiţional, primul trimestru este cel mai aglomerat după sezonul de vară, dar rezervările au fost slabe. Delta a raportat o scădere a creşterii rezervărilor corporate în zona de o singură cifră, faţă de o creştere de 10% în ianuarie.

United a anunţat o înjumătăţire a rezervărilor de călătorii legate de activităţile guvernamentale, atribuind acest lucru reducerii cheltuielilor publice, care are un efect în lanţ asupra turismului intern.

Gabe Rizzi, preşedintele agenţiei de turism corporate Altour, a declarat că rezervările companiilor din domenii precum servicii financiare, energie regenerabilă, tehnologie şi producţie au scăzut cu până la 10% faţă de anul trecut.

”Multe agenţii guvernamentale şi subcontractori guvernamentali, pe care îi deservim, strâng cureaua”, a spus Rizzi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.