Transportatorul naţional de gaze Transgaz, prin directorul general Ion Sterian, a semnat contractul pentru execuţia celor trei staţii de comprimare gaze de câte 10 MW prevăzute în prima fază a proiectului BRUA, contract estimat la 288,74 milioane lei, fără TVA, a anunţat luni Ministerul Economiei. Totodată, ministerul a anunţat că, în data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat semnat ordinul de începe a lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miercuri, Transgaz a anunţat că a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la prima fază a proiectului BRUA.

”Contractul de execuţie a celor 3 staţii de comprimare gaze a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti condus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului este 288,742 milioane lei, la care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse şi neprevăzute (...)”, se arată în comunicat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Din suma totală, 96,27 milioane lei vor fi plătiţi pentru lucrările de execuţie la staţia de comprimare gaze Podişor, 96,45 milioane lei pentru staţia de comprimare gaze Bibeşti, iar 94,69 milioane lei lei pentru staţia de comprimare gaze Jupa. Totodată, 1,33 milioane lei vor fi plătiţi pentru serviciile de mentenanţă ale celor trei staţii de comprimare. 

“Transgaz este angrenat în acest moment în mai multe proiecte de gazoducte care vor tranforma compania într-o multinaţională românească la nivel regional. De departe cel mai impotrant proiect strategic este BRUA, unde ordinul de începe a lucrărilor pentru staţiile de comprimare gaze a fi semnat pe 14 aprilie. Îl felicit pe domnul Sterian pentru modul în care echipa Transgaz a gestionat acest proiect până acum”, a declarat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, în cadrul comunicatului.

Sterian a subliniat importanţa strategică a începerii lucrărilor la prima fază a proiectului.

“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României şi va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele 3 staţii de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacităţii acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambiţioase”, a declarat Ion Sterian.

Proiectul BRUA, faza unu, presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podişor până la Recaş, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş. Aceasta constă în construcţia conductei transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.

În plus, vor fi construite cele trei staţii de comprimare, fiecare staţie fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

”Proiectul BRUA Faza 1 nu este în legătură gazele din Marea Neagră, ci este în legătură cu terminalele LNG din nordul Greciei şi cu gazele din coridorul sudic din zona Mării Caspice”, se arată în comunicat.

Cu o lungime totală de 1318 km, BRUA este un proiect de interconectare a conductelor de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria şi va asigura o integrare a pieţelor europene de gaze şi o diversificare a rutelor şi surselor de aprovizionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.