Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din SUA a dat luni în judecată compania de criptomonede NovaTech şi pe cofondatorii săi căsătoriţi, declarând că au strâns în mod fraudulos peste 650 de milioane de dolari de la peste 200.000 de investitori din întreaga lume, inclusiv mulţi haitieni americani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NovaTech şi cofondatorii Cynthia şi Eddy Petion ar fi promis investitorilor că banii lor vor fi în siguranţă, Cynthia Petion asigurând că vor avea ”profit din prima zi”.

SEC a spus că cei doi au folosit în schimb banii noi în principal pentru a rambursa bani investitorilor anteriori şi pentru a plăti comisioane promotorilor, în timp ce au atras milioane de dolari pentru ei înşişi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Schema a durat patru ani, până la colapsul NovaTech din mai 2023.

Procesul înregistrat luni, la tribunalul federal din Miami, a venit la două luni după ce procurorul general din New York, Letitia James, a dat în judecată NovaTech şi Petions într-o instanţă de stat din Manhattan, estimând frauda acestora la peste 1 miliard de dolari.

Autorităţile de reglementare au spus că NovaTech a încercat să facă apel la credinţa religioasă a victimelor prin intermediul reţelelor de socializare, Telegram şi WhatsApp şi, uneori, în limba creolă haitiană, Cynthia Petion numindu-se ”Reverendul CEO” şi spunând că NovaTech este ”viziunea lui Dumnezeu”.

Avocaţii NovaTech şi soţii Petion, despre care se crede că locuiesc în Panama, nu au putut fi identificaţi imediat.

Ambele autorităţi de reglementare au numit frauda o schemă piramidală, în care companiile plătesc bonusuri sau comisioane pentru a recruta noi investitori.

SEC a acuzat, de asemenea, şase promotori NovaTech de fraudă, spunând că au continuat să recruteze investitori în ciuda ”semnalelor roşii”, cum ar fi retragerile întârziate şi acţiunile de reglementare din SUA şi Canada, care au ridicat semne de întrebare cu privire la legitimitatea NovaTech.

Un promotor, Martin Zizi, a fost de acord să plătească o amendă civilă de 100.000 de dolari. Avocatul său nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Ambele procese solicită restituirea banilor victimelor şi amenzi civile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.