Străinii ultra-bogaţi din Marea Britanie fără domiciliu fiscal acolo îndeamnă guvernul să introducă un regim de impozitare forfetară în stil italian pentru a preveni un exod al averilor, deoarece statutul lor preferenţial este ameninţat în viitorul buget, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Investitorii străini pentru Marea Britanie, un grup de lobby format din persoane fără domiciliu fiscal în ţară şi consilierii lor, alături de think tank-ul Oxford Economics, au propus un regim de impozitare pe niveluri (TTR) care ar percepe străinilor bogaţi o singură taxă anuală în schimbul scutirii de la impozitul pe moştenire (IHT). asupra activelor din afara Marii Britanii şi impozitul din Marea Britanie pe veniturile şi câştigurile din străinătate, pe o perioadă de până la 15 ani.

Astfel de taxe ar fi percepute în funcţie de averea netă a unei persoane, cu taxe anuale propuse variind de la 200.000 de lire sterline (260.447 de dolari) pentru cei care au averi de până la 100 de milioane de lire sterline, şi o taxă anuală de 2 milioane de lire sterline pentru cei cu averi de peste 500 de milioane de lire sterline.

Acest lucru diferă de regimul Italiei, care percepe o taxă recent dublată de 200.000 de euro pe an, indiferent de categoria de avere.

Investitorii străini pentru Marea Britanie urmează să se întâlnească joi cu oficiali guvernamentali pentru a discuta propunerile.

”Dacă nu există stabilitate, oamenii îşi fac acum planuri să plece”, a declarat Leslie MacLeod Miller, directorul general al Foreign Investors pentru Marea Britanie, pentru CNBC, miercuri, în timpul unui eveniment de anunţare a propunerilor.

Statutul de non-dom al Regatului Unit este o regulă fiscală din epoca colonială, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit şi câştiguri de capital din străinătate timp de până la 15 ani.

În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creştere faţă de 68.900 în anul precedent.

Deşi regimul a fost mult timp controversat din punct de vedere politic, a fost supus presiuni în ultimele luni, după ce Partidul Laburist a anunţat în august planuri de a intensifica abolirea planificată a statutului de non-dom prin interzicerea şi utilizarea trusturilor pentru a adăposti activele din străinătate de IHT.

Este aşteptat ca ministrul Finanţelor, Rachel Reeves, să anunţe majorări mari de taxe în buget, pe 30 octombrie, deoarece încearcă să înlăture deficitul de finanţare de 40 de miliarde de lire sterline raportat acum în finanţele publice.

Cifra a fost citată anterior la 22 de miliarde de lire sterline. Trezoreria nu a răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta cu privire la deficit sau la viitoarele discuţii cu FIFB.

Non-domii îşi mută banii

Reeves a spus anterior că anularea programului ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline (3,38 miliarde de dolari) pentru Trezorerie pe parcursul mandatului guvernului.

Cu toate acestea, o cercetare a Oxford Economics de luna trecută a avertizat că planurile ar putea costa contribuabilii 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030, numai în venituri directe.

În total, s-a estimat că cei 72 de non-domi intervievaţi au investit un total de aproape 8,5 miliarde de lire sterline în economie de la sosirea lor în Regatul Unit.

”Aceasta este doar o fracţiune din banii investiţi de non-domi, aşa că această investiţie este în pericol”, a declarat miercuri Alex Stewart, director asociat la Oxford Economics.

Într-adevăr, unii au început deja să facă mişcări preventive. O nouă cercetare publicată miercuri de think tank-ul economic sugerează că non-domii care au participat la sondaj au cesionat deja cel puţin 842,2 milioane de lire sterline în aşteptarea schimbărilor.

Mai multe perioade care au participat la eveniment, dar care au cerut să rămână anonime, au spus că iau în considerare mutarea în jurisdicţii precum Italia, Elveţia şi Dubai în cazul în care planurile mai dure ar fi adoptate.

Potrivit cercetării de miercuri, care a chestionat 115 de persoane şi 42 de consilieri, aproximativ 1 din 10 (13%) ar continua planurile de a pleca dacă ar fi introdus TTR, comparativ cu 98% care au spus că ar pleca dacă nu ar fi introdusă taxa fixă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.