Ministerul Finanţelor a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane de lei (132,8 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,82%, în creştere uşoară faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni de titluri, din 19-20 septembrie, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 1,80% pe an până la scadenţă, iar ranamentul maxim - de 1,81%.
Luni, la redeschiderea emisiunii, băncile au obţinut un randament mediu anual de 1,82%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 1,85%.
Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 1,1 miliarde de lei, de aproape două ori mai mult decât suma cerută de stat. Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.
În octombrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,5 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.
Joi, la prima licitaţie de obligaţiuni pe termen lung dinj această lună, Ministerul Finanţelor a suferit un semi-eşec în tentativa de a plasa titluri de stat de 200 de milioane de lei scadente în 24 septembrie 2031.
în urma licitaţiei, considerată un test pentru maturităţi atât de lungi, statul a reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de doar 110,5 milioane lei, pe fondul cererii scăzute şi a dobânzilor mari cerute de către bănci.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...