Aeroporturile din România care au un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de persoane şi mai mic de trei milioane de persoane vor fi sprijinite cu sume reprezentând ajutor de stat pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19. Aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca vor primi câte 9 milioane de lei, cea mai mare sumă.
"Având în vedere dificultăţile economice din perioada pandemiei, o serie de aeroporturi din România au solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru aeroporturile care în 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 pasageri, dar mai mic de 3 milioane pasageri, şi care se confruntă acum cu pierderi datorate cheltuielilor de exploatare din perioada 01.07.2020 – 31.12.2021”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Aeroportului Timişoara.
Evenimente
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Printre acestea se numără şi Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia”, alături de aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Bacău, Craiova şi Suceava. Guvernul a aprobat bugetul destinat susţinerii acestor solicitări.
"Astfel, aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca vor primi sumele cele mai importante, câte 9.000.000 lei”, se mai arată în comunicat.
Sumele de bani vor fi acordate cu respectarea prevederilor "Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, de sprijinire a economiei, în contextul actualei epidemii de Covid 19”, emis de Comisia Europeană în 19 martie 2020 şi modificat ulterior, ultima dată la 28 ianuarie 2021.
"Noi preconizăm să intrăm în posesia acestei sume până la data de 31.12.2021”, transmit reprezentanţii Aeroportului Timişoara.
În luna august 2020, Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemia de coronavirus Aeroportului Timişoara. Directorul de la acea vreme, Daniel Idolu, a făcut demersuri pentru primirea acestui ajutor, el solicitând atunci circa un milion de euro.
Din cauza măsurilor puse în aplicare de România pentru a limita răspândirea coronavirusului începand din 16 martie 2020, companiile aeriene care operau pe aeroportul din Timişoara au trebuit să reducă treptat numărul de zboruri regulate, până la încetarea totală a operaţiunilor de zbor la 25 martie 2020. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie 2020 au fost eliminate măsurile restrictive, iar operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate treptat.
Fostul director anunţase atunci că veniturile au scăzut cu peste 90%, iar mai bine de 94% dintre angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, odată ce zborurile au fost suspendate. De asemenea, Idolu a mai declarat că întreg procesul prin care se vor putea obţine fonduri ca ajutor de stat pentru aeroport este de durată, astfel că a intervenit rapid, Timişoara fiind primul aeroport din România care a solicitat ajutorul.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.