Majoritatea economiştilor chestionaţi de The Wall Street Journal au spus că politicile fostului preşedinte Donald Trump ar avea mai multe şanse să reaprindă inflaţia din Statele Unite decât cele ale preşedintelui Joe Biden, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Din cei 50 de economişti care au răspuns la întrebările despre Trump şi Biden în sondaj, 28 dintre ei au spus că riscul revenirii la niveluri ridicate ale inflaţiei este mai mare în planurile propuse de republican, decât în ​​cele ale democratului în exerciţiu.

Opt dintre economiştii din sondajul WSJ au spus că inflaţia ar fi mai proastă sub Biden decât Trump. Ceilalţi 14 au spus că diferenţa dintre cele două agende ar fi neglijabilă.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Economiştii şi analiştii de pe Wall Street spun că propunerile de tarife dure ale lui Trump - un tarif de 10% la toate importurile, asociat cu un tarif specific Chinei de 60% până la 100% - ar putea creşte costurile producătorilor, ceea ce s-ar traduce prin preţuri de consum mai mari.

Trump doreşte, de asemenea, să reprime imigraţia, care ar putea opri fluxul de lucrători imigranţi care au susţinut piaţa puternică a muncii din SUA, fără a reaprinde inflaţia.

Între timp, mai mulţi economişti care l-au văzut pe Biden drept cea mai mare ameninţare de inflaţie au citat pachete mari de cheltuieli.

Cu toate acestea, 51% dintre economiştii din sondajul WSJ estimează că deficitele federale vor creşte mai mult sub Trump, care a propus ca reducerea impozitelor din primul său mandat să fie permanentă.

O proporţie de 22% dintre economişti cred la fel pentru Biden, invocând în parte sprijinul istoric mai mare al democraţilor pentru cheltuielile guvernamentale.

Campania Biden a început deja să promoveze noul sondaj pentru a sprijini campania lui Biden pentru realege.

”În timp ce inflaţia este în scădere şi producţia este în plină expansiune sub conducerea preşedintelui Biden, experţii trimit un avertisment clar” despre ceea ce ar putea presupune agenda politică a lui Trump, a declarat purtătorul de cuvânt al tandemului Biden-Harris 2024, Sarafina Chitika.

Campania Trump nu a răspuns la cererea CNBC de a comenta asupra sondajului.

Sondajul publicat joi se adaugă unui număr tot mai mare de economişti, inclusiv 16 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie, care au atras anterior atenţia asupra a ceea ce ei consideră că sunt pericolele inflaţioniste ale unui al doilea mandat Trump.

Sondajul, care a fost realizat între 5 iulie şi 9 iulie, a fost lansat la o zi după ce indicele lunar al preţurilor de consum a arătat că inflaţia a încetinit cu 0,1% în iunie faţă de luna precedentă. Aceasta a fost pentru prima dată în mai bine de patru ani când IPC a arătat o scădere de la lună la lună, un semn optimist pentru o economie americană care a luptat să-şi revină de la ratele inflaţiei ridicate în urma pandemiei de Covid-19.

Sondajul vine şi în condiţiile în care viitorul politic al lui Biden, drept candidat prezidenţial al Partidului Democrat rămâne îndoielnic.

De la performanţa sa uimitor de slabă în dezbaterea împotriva lui Trump în iunie, un număr tot mai mare de democraţi de pe Capitol Hill, din clasa donatorilor şi în unele sondaje ale alegătorilor spun că cred că preşedintele ar trebui să se retragă din cursă, iar partidul ar trebui să aleagă un nou candidat.

Biden a respins până acum presiunea de abandon, promiţând sfidător să rămână în cursă şi încercând să schimbe conversaţia înapoi la Trump.

Într-o conferinţă de presă cu mize mari de joi, Biden a trecut prin semnele sale familiare de avertizare cu privire la agenda economică propusă de Trump, care include o politică tarifară universală, extinderea reducerii taxelor şi presiunea asupra Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor.

Noul sondaj în rândul economiştilor, publicat de vineri, ar părea să întărească argumentul lui Biden. Dar mulţi economişti notează că preşedintele are mai puţină putere asupra economiei decât ar dori probabil să admită oricare dintre candidaţi.

În schimb, o mare parte din sănătatea economiei poate fi atribuită unui cocktail de politici şi decizii ale preşedintelui, Congresului, agenţiilor guvernamentale independente şi Rezervei Federale, împreună cu forţele externe aflate în afara controlului oricui.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.