Gigantul farmaceutic francez Sanofi a deschis miercuri, în Singapore, o fabrică de vaccinuri în valoare de 800 de milioane de dolari singaporezi (aproximativ 595 de milioane de dolari americani), singura unitate de acest tip pe care compania o deţine în afara Franţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cunoscută sub numele de Modulus, fabrica poate trece rapid de la producerea unui tip de vaccin sau tratament la altul în doar câteva zile, comparativ cu săptămâni sau luni în cazul facilităţilor convenţionale. Mai mult, poate fi adaptată pentru a produce simultan până la patru vaccinuri sau bioterapeutice.

Sanofi susţine că această unitate joacă un rol crucial în pregătirea pentru pandemii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Prin stabilirea acum a modulelor esenţiale de producţie, Modulus poate asigura un răspuns rapid şi direcţionat la orice nevoie de sănătate viitoare, inclusiv la posibile pandemii,” a declarat compania.

Fabrica din Singapore face parte dintr-o investiţie globală de 900 de milioane de euro a Sanofi pentru a dezvolta două fabrici de acest tip în următorii cinci ani, cealaltă fiind situată în Neuville-sur-Saône, Franţa.

Pregătire pentru viitoare pandemii

Brendan O’Callaghan, vicepreşedinte executiv Sanofi pentru producţie şi aprovizionare, a explicat că, deşi Modulus este un hub global, în caz de pandemie compania va colabora cu autorităţile pentru a face capacităţile disponibile.

”Nu rezervăm capacitatea fabricii pentru acest scop în prezent, dar vom acţiona flexibil pentru a sprijini astfel de situaţii,” a spus el.

Un avantaj major al fabricii Modulus este capacitatea de a scala rapid producţia în funcţie de necesităţi. „Dacă apare o pandemie, putem reduce producţia curentă şi creşte producţia necesară pentru a atinge un echilibru,” a adăugat O’Callaghan.

La inaugurare, ministrul sănătăţii din Singapore, Ong Ye Kung, a subliniat importanţa consolidării pregătirii pentru pandemii după experienţa COVID-19, când ”naţionalismul vaccinurilor” a dominat scena globală. Singapore adoptă o abordare diferită, invitând companii precum Sanofi să investească în ţară pentru a-şi dezvolta capacităţile.

Contribuţie la economia locală

Fabrica va genera aproximativ 200 de locuri de muncă în Singapore, inclusiv pentru ingineri de bioprocesare, specialişti în automatizare şi analişti de date. Unitatea va fi complet operaţională până la mijlocul anului 2026.

Ministrul Ong a subliniat că Singapore oferă condiţii ideale pentru investiţii internaţionale datorită regimului fiscal competitiv, forţei de muncă bine pregătite şi mediului politic şi social stabil.

”Aici, sindicatele colaborează strâns cu industria şi guvernul, realizând împreună obiectivele,” a declarat acesta.

Hub biomedical în plină expansiune

În 2024, Singapore a atras mai multe investiţii semnificative în domeniul biomedical.

Compania elveţiană Novartis a anunţat o investiţie de 256 de milioane de dolari în extinderea fabricii sale din Singapore, iar giganţi precum AstraZeneca şi Pfizer au investit 1,5 miliarde şi, respectiv, 1 miliard de dolari în noi unităţi.

Potrivit Consiliului pentru Dezvoltare Economică din Singapore, ţara găzduieşte peste 60 de facilităţi de producţie, inclusiv alte şapte dintre primele 10 companii biofarmaceutice din lume, număr care a crescut recent la opt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.