Ministerul Finanţelor a anunţat joi că a atras 709,5 milioane lei şi 140,5 milioane euro prin oferta de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în luna martie 2021 pe piaţa de capital.
"Ministerul Finanţelor (MF) a atras 709,5 milioane lei şi 140,5 milioane euro prin oferta de vânzare detitluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în luna martie 2021 pe piaţa de capital. Valoarea totală a celor trei runde de finanţare prin titluri de stat Fidelis derulate în ultimele nouă luni de Ministerul Finanţelor a ajuns la 6,1 miliarde lei (aproape 1,3 miliarde euro). Titlurile de stat pot fi tranzacţionate la BVB începând de joi, 25 martie, în mod transparent, prin intermediarii autorizaţi", arată BVB.
Ministerul Finanţelor (MF) a atras 709,5 milioane lei şi, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori însumând 1,4 miliarde lei–286 milioane euro) prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, valoarea celor trei runde de finanţare derulate în ultimele nouă luni la BVB de către Ministerul Finanţelor a urcat 6,1 miliarde lei, aproape 1,3 miliarde euro.
"Sumele atrase de la investitori prin această emisiune au ca fundament încrederea acestora în titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor şi arată deschiderea persoanelor fizice către diversificarea instrumentelor de economisire şi chiar de tranzacţionare ulterioară apelând la mecanismele pieţei de capital. Statisticile emisiunii arată că partenerii noştri în implementarea acestui proiect fac eforturi susţinute pentru atragerea de noi investitori cu prilejul fiecărei emisiuni. Considerăm un succes si aceasta ediţie Fidelis, cu un volum total atras de circa 1,4 miliarde lei, chiar şi în contextul oferirii unor dobânzi ajustate şi corelate cu evoluţia randamentelor titlurilor de stat pe piaţa interbancară, comparativ cu emisiunile anterioare. Intenţionăm săcontinuăm acest proiect cu o frecvenţă trimestrială”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager şi intermediar) şi Banca Transilvania (grup de distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD –Groupe Societe Generale (intermediari).
"Într-o perioadă în care vedem că depozitele populaţiei continuă să crească, ajungând la 260 miliarde lei, şi, concomitent, dobânzile practicate la depozite sunt scăzute, investiţia în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care îşi doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu auînceput să investească şi în acţiuni. Pe de altă parte vedem că aşteptările inflaţioniste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulţi români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor. Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente şi cu grad divers de risc. Astfel, investitorii au la dispoziţie titlurile de stat, considerate cu un risc foarte redus, acţiuni, cu un grad de risc ceva mai ridicat, dar cu randamente mai mari, şi chiar şi produse structurate, care au un grad de risc ridicat, dar şi oferă posibilitatea unor câştiguri consistente. Vedem că piaţa de capital din România a devenit mai agilă şi investitorii sunt mai atenţi la oportunităţile care vin pe piaţă, dispun de capital şi fructifică oportunităţile. Acest dinamism a dus şi la creşterea rapidă a preţurilor, care au propulsat recent indicele de referinţă al BVB, BET, la noi maxime istorice”, a afirmat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Radu Hanga.
Reprezentanţii BVB spun că vor să le ofere investitorilor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-şi putea administra portofoliile cât mai eficient şi, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investiţional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor.
"Astfel, lucrăm cu stakeholderii pieţei de capital, cu autorităţile, şi mai ales cu Ministerul Finanţelor pentru găsirea celor mai bune soluţii. În ceea ce priveşte accesul noilor investitori la piaţă, împreună cu colegii de la Depozitarul Central suntem în curs de pregătire a unei soluţii tehnologice pentru profilarea clienţilor la deschiderea online a conturilor de investiţii, pe care să o oferim brokerilor, pentru că ei sunt interfaţa noastră cu investitorii. Vedem că numărul de investitori este în continuă creştere, numai anul trecut intrând în piaţă peste 12.000 de investitori, ceea ce a ridicat numărul de conturi la 66.000. Totodată, vedem propuneri de dividende importante la unele companii, ceea ce atrage şi mai mult interesul investitorilor asupra pieţei de capital. Un rol important în diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile la tranzacţionare îl va juca Contrapartea Centrală, care va permite lansarea unor noi instrumente care vor conecta piaţa de capital cu piaţa de energie, în primul rând, una dintre cele mai importante din România”, a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.
De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin opt participanţi eligibili.
„Putem spune că asistăm deja la începutul unui proces de maturitate a investiţiilor în titluri de stat listate la BVB, întrucât clienţii se obişnuiesc să deţină acest instrument şi sunt în continuare interesaţi de noile emisiuni. Ne aşteptăm ca participarea în următoarele tranşe să devină un tipar de plasament atât pentru investitorul de retail care caută soluţii alternative de economisire cu randamente superioare, dar şi pentru investitorul activ care doreşte să beneficieze de fluctuaţiile de preţ. În 2021 volumele tranzacţionate pe segmentul principal pentru obligaţiuni au fost comparabile cu cele de pe acţiuni, ceea ce ne demonstrează că interesul este crescut şi această oportunitate deschide uşa pentru mai mulţi investitori de retail la BVB”, a declarat Daniela Secară, directorul general al BT Capital Partners.
Reprezentanţii BCR spun că tranşele succesive de emisiuni de titluri de stat Fidelis creează oportunităţi de investiţii pentru toţi clienţii aflaţi în căutarea unor alternative atractive de economii şi investiţii.
Piaţa financiară locală devine din ce în ce mai matură şi clienţii din ce în ce mai educaţi financiar. Ne bucurăm pentru rezultatele muncii consorţiului şi rămânem dedicaţi misiunii noastre de a oferi soluţii de finanţare şi investiţii inteligente în România”, a afirmat Valentin Popovici, ddirector executiv Pieţe Financiare, BCR.
În cadrul celei de-a treia oferte, derulată în perioada 1 –19 martie, românii au plasat aproape 8.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv treiani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani.
„Dincolo de punerea la dispoziţia investitorilor de retail a unui instrument cu lichiditate ridicată care lipsea la BVB, emisiunile succesive de titluri de stat ale Ministerului Finanţelor în cadrul programului Fidelis reprezintă un reper pentru alternativele de plasament cu grad de risc mai ridicat. Emisiunile Fidelis încurajează treptat micii investitori care pânăîn prezent nu au fost activi la BVB săia în timp expunere şi pe piaţa de acţiuni, contribuind la dezvoltarea pe baze sănătoase a pieţei financiare locale”, a declarat Irina Neacşu, director executiv Corporate Finance, BRD–Groupe Societe Generale.
Titlurile de stat au intrat la tranzacţionare la BVB, joi, 25 martie, şi pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizaţi. Subscrierea iniţială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.