Autorităţile anunţă, la finalul primului Comandament de iarnă din acest an, că gradul de umplere a depozitelor de gaz depăşeşte 90%, fiind mai mare decât cel de anul trecut, iar stocurile de cărbune le depăşesc, de asemenea, pe cele din anul precedent. În schimb, gradul de umplere a lacurilor de acumulare este unul mai scăzut comparativ cu anul trecut, însă este considerat ”acoperitor”. În ceea ce priveşte consumul de energie electrică pentru iarna care urmează, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că, ”în condiţiile unei ierni normale”, nu ar trebui să existe probleme cu asigurarea necesarului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, miercuri, la finalul primului Comandament de iarnă din acest an, că Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de iarnă este pe circuitul de avizare.

”Evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta, avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut. Aş începe cu gazul, avem stocuri la nivelul de aproape 94% gradul de umplere în depozite, cu peste 188 de milioane de metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum România a bătut toate recordurile. (...) În ceea ce priveşte stocurile de cărbune, de asemenea, suntem într-o situaţie bună, mai bună decât anul trecut”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, la Complexul Energetic Oltenia, stocurile totale sunt de 550.000 de tone, la Electrocentrale Craiova de 103.000 de tone, iar la Paroşeni de 20.000 de tone.

Potrivit ministrului, stocurile de cărbune din acest an le depăşesc pe cele de anul trecut.

Conform ministrului Burduja, proiectul de act normativ ia în calcul diverse scenarii în ceea ce priveşte asigurarea de energie electrică, iar ”în condiţiile unei ierni normale” nu ar trebui să existe probleme cu asigurarea acesteia.

Burduja susţine că ”nu există niciun scenariu în care nu putem acoperi necesarul de consum al ţării”  în ceea ce priveşte energia electrică, ”chiar într-o perioadă extrem de grea”.

”Au lucrat pe trei scenarii: scenariul mediu, scenariul moderat şi scenariul pesimist. În scenariul mediu, deci cel normal, anticipăm că vom putea acoperi, în condiţii comerciale, dacă ele sunt favorabile României, din ceea ce noi producem. Vom vedea dacă va fi nevoie de importuri, dar avem interconexiune, asta este şi regula în piaţa europeană, că nu eşti singur, poţi să te bazezi şi pe vecinii tăi cum şi vecinii noştri se pot baza pe noi”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte gradul de umplere a lacurilor de acumulare, acesta este de 73%, mai mic decât anul trecut, însă considerat ”acoperitor”.

Burduja anunţă că autorităţile se aşteaptă ca până la finalul acestui an să fie puse în funcţiune noi capacităţi de producere a energiei electrice.

Ministrul precizează că, în ceea ce priveşte situaţia consumatorilor, ca element de noutate faţă de anii trecuţi, a solicitat ca fiecare operator din domeniul energiei electrice să facă raportări standard în ceea ce priveşte avariile, numărul consumatorilor deconectaţi şi durata estimată a reparaţiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.