Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a continuat să scadă în luna mai şi a ajuns la -3,5%, nou nivel minim istoric, de la -3,3% în aprilie, însă preţurile de cunsum au înregistrat creşteri faţă de luna precedentă, în special cele ale alimentelor, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna mai, în medie, cu 0,25% comparativ cu luna aprilie, însă evoluţia a fost diferită de la o categorie de produse la alta.
Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,55%, în medie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,09%. De asemenea, peţurile serviciilor au avansat, în medie, cu 0,11% în mai faţă de luna precedentă.
În perioada mai 2015-mai 2016, preţurile alimentelor au scăzut cu 7,6%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile - cu doar 0,6%.
În acest interval, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 24% până la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generală de TVA a fost redusă de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la începutul acestui an, cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.
Calculele matematice arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral în preţurile de la raft, preţurile alimentelor ar fi trebuit să scadă, în medie, cu 12,1%.
Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.
Comparativ cu aprilie, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în luna mai, la ouă (-6,3%) fasole (-1,5%) şi la gaze naturale (-1,1%).
La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, faţă de a patra lună a anului, la cartofi (16%) şi fructe proaspete (6,2%), celelalte preţuri având fluctuaţii nesemnificative.
În urma evoluţiei din ultima perioadă, care indică menţinerea preţurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 217.
Astfel, potrivit estimărilor publicate luna trecută, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.
Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...