Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creştere de 10% faţă 2023, şi au 25,1 milioane de angajaţi în 43 de jurisdicţii,arată un raport realizat de EY şi Universitatea din St. Gallen. Dacă ar fi comparate cu PIB-urile naţionale, veniturile cumulate ale acestor companii ar fi echivalente cu a treia cea mai mare economie a lumii, devansate doar de SUA şi China.
”Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creştere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creştere de 10% faţă 2023, şi au 25,1 milioane de angajaţi în 43 de jurisdicţii. Dacă ar fi comparate cu PIB-urile naţionale, veniturile cumulate ale acestor companii ar fi echivalente cu a treia cea mai mare economie a lumii, devansate doar de SUA şi China”, arată ediţia 2025 a raportului Global EY 500 Family Business Index, realizat de EY şi Universitatea din St. Gallen, un clasament bienal al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în funcţie de venituri.
Europa continuă să găzduiască aproape jumătate (47%) dintre companiile din clasament, în timp ce 29% se află în America de Nord, iar 18% îşi au sediul în Asia. În ceea ce priveşte sectoarele economice, comerţul cu amănuntul este cel mai bine reprezentat, conducând cu 20%. Al doilea sector ca mărime este cel al bunurilor de larg consum (19%), urmat de industria tehnologiilor de vârf (15%) şi mobilitate (9%) pe locul al patrulea.
În pofida mediului de afaceri dificil din prezent, fuziunile şi achiziţiile (M&A) rămân un pilon central al strategiei de dezvoltare şi de capital pentru acest tip de companii, în condiţiile în care cele mai mari 500 de afaceri de familie sunt bine poziţionate pentru a profita de oportunităţi. 47% dintre acestea au realizat una sau mai multe tranzacţii în ultimii doi ani, iar, dintre cele făcute publice, 34% au implicat sume de peste 250 de milioane de dolari.
Urmărirea valorii pe termen lung, agilitatea şi abordarea inovatoare sunt elementele care conferă acestor companii un avantaj strategic şi explică de ce 34% dintre ele au o istorie de peste 100 de ani, iar 85% desfăşoară activităţi de mai bine de 50 de ani. La vârful acestui spectru se află o companie din Japonia care activează de peste 400 de ani, precum şi două companii europene cu o istorie de peste 300 de ani.
„Într-o lume marcată de schimbări rapide şi incertitudini, afacerile de familie se remarcă prin rezilienţă şi inovaţie. Angajamentul lor faţă de crearea de valoare pe termen lung nu doar că le susţine succesul, ci contribuie semnificativ şi la economia globală. Vedem deja multe afaceri de familie conduse de noile generaţii în România, care manifestă o preocupare pentru structuri de guvernanţă moderne. Având în vedere adaptabilitatea lor remarcabilă şi viziunea strategică, aceste întreprinderi vor continua să joace un rol esenţial în asigurarea unei creşteri durabile pentru generaţiile viitoare”, spune Raluca Popa, partener, Asistenţă fiscală şi juridică, Strategic Growth Markets leader, EY România.
Organizaţia EY şi Universitatea din St. Gallen publică studiul Family Business Global 500 Index o dată la doi ani din 2015 încoace. Acesta include cele mai mari 500 de afaceri controlate de familii pe baza veniturilor. Ediţia din 2025 a studiului evidenţiază măsura în care cele mai mari 500 de întreprinderi de familie din lume contribuie semnificativ la economia globală.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.