Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 6% în primul trimestru, la 1,39 miliarde lei, de la 1,48 miliarde lei în primul trimestru din anul 2023. Veniturile din vânzări au fost mai mici cu 10%, la 8,54 miliarde lei, de la 9,47 miliarde lei, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, influenţată negativ de preţuri mai mici la gaze naturale şi energie electrică, precum şi de volume vândute mai mici de gaze naturale, parţial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică şi produse rafinate. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)”, arată raportul companiei.

Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 3%, în primele trei luni ale anului, la 10,16 milioane barili echivalent petrol, în principal din cauza declinului natural, aspect parţial compensat de rezultatele bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde.

”Productia de hidrocarburi a scăzut la 10,2 milioane bep sau 111.700 bep/zi (T1/23: 10,5 milioane bep sau 116.300 bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte, aspect parţial compensat de rezultate bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde. Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 2,9%, având un declin mai mic comparativ cu scăderea de 4% a producţiei medii zilnice, datorită faptului că 2024 este an bisect. Producţia de ţiţei si condensat a scazut cu 3,3%, la 4,9 milioane bbl, in timp ce productia de gaze naturale a scazut cu 2,5%, la 5,3 milioane bep. Volumul vanzarilor de hidrocarburi a scazut cu 3%, relativ in linie cu scaderea productiei. Costul de productie a crescut cu 10%, la 15,9 dolari/bep, in principal din cauza cresterii costurilor cu personalul si cu serviciile, precum si a scaderii productiei disponibile pentru vanzare, aspecte partial compensate de costuri mai mici cu energia si materialele. Costul de productie exprimat in lei a crescut cu 10%, la 72,9 lei/bep”, mai arată raportul companiei.

Investitiile au însumat 972 milioane lei în perioada ianuarie-martie 2024, cu 1% mai mari faţă de trimestrul 1 2023, fiind direcţionate în principal către Explorare şi Productie, cu investiţii în valoare de 772 milioane lei (T1/23: 550 milioane lei).

Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 154 milioane lei (T1/23: 380 milioane lei), in timp ce investiţiile din Gaze si Energie au fost in valoare de 22 milioane lei (T1/23: 17 milioane lei). Investitiile din segmentul Corporativ si Altele au fost în suma de 23 milioane lei (T1/23: 12 milioane lei).

În trimestrul 1 al anului, compania a finalizat forarea a 7 sonde noi şi sidetrack-uri, din care nicio sondă de explorare (T1/23: 8 sonde noi şi sidetrackuri, 1 sondă de explorare).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.