CEC Bank a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit net de 81,7 milioane de lei, cu peste 28% mai mic faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 114,1 milioane de lei. Activul net bilanţier a crescut cu 16% faţă de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În primul trimestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească şi să-şi consolideze poziţia pe piaţa bancară din România. Activul net bilanţier a crescut cu 16% faţă de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei, după ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o creştere de 25,5% a activelor", a anunţat banca.

Portofoliul de credite (sume reprezentând principalul, la valoare brută) a înregistrat o creştere 13,2% faţă de sfârşitul lunii martie 2020, ajungând la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performanţe fiind înregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (+36,2%) şi pe cel al finanţării companiilor (+13,2%), inclusiv graţie programului IMM Invest. Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârşitul trimestrului, la 14,8 miliarde de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Depozitele şi sursele atrase de la clienţi însumau 35,7 miliarde de lei la sfârşitul primului trimestru, în creştere cu 23,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile creşterii accelerate a soldurilor conturilor curente.

"CEC Bank a înregistrat în primul trimestru din 2021 un profit net de 81,7 milioane de lei, peste nivelul bugetat. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 8,7%, până la 70,1 milioane de lei, alimentate de creşterea rulajelor aferente operaţiunilor curente ale clienţilor. Veniturile nete din dobânzi au fost stabile, ridicându-se la 277,4 milioane de lei, în condiţiile în care creşterea activului a fost compensată de reducerea dobânzilor din piaţă (ROBOR la 3 luni a scăzut de la o medie de 3,03% în primul trimestru din 2020, la 1,64% în primul trimestru din 2021). Banca a avut o politică prudentă, înregistrând o majorare a provizioanelor aferente creditelor în valoare de circa 100 de milioane de lei", mai arată banca.

În 2020, CEC Bank a înregistrat o creştere record a activelor, de 25,5%, până la 41,25 miliarde lei. Astfel, banca a reuşit să-şi majoreze cota de piaţă cu 0,73 puncte procentuale faţă de 2019, făcând paşi importanţi în atingerea ţintelor de creştere şi modernizare din planul de afaceri care a stat la baza recapitalizării băncii, aprobate de Comisia Europeană în 2019.

În cadrul programului care vizează modernizarea întregii flote de bancomate şi aparate multifuncţionale de plată, până la finalul acestui an, vor fi înlocuite circa 700 de bancomate şi multifuncţionale, reprezentând circa jumătate din întreaga flotă a CEC Bank.

Banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei - credite pentru persoane fizice şi 4,6 miliarde de lei – credite acordate companiilor şi autorităţilor publice.

Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuinţe au înregistrat o creştere de peste 32%. Au fost acordate peste 7.000 de împrumuturi pentru locuinţe în 2020, dintre care circa 3.000 prin programul Noua Casă.

Pe segmentul companiilor, agricultura şi industria au fost domeniile către care s-au orientat cele mai multe credite noi, ambele domenii atrăgând fiecare finanţări noi de peste 1 miliard de lei.

Depozitele şi sumele atrase de la clienţi au crescut la 34,6 miliarde lei în 2020 (+24,3%). Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe segmentul conturilor curente (43%), în linie cu obiectivele strategice ale CEC Bank de a-şi diversifica serviciile şi de a creşte portofoliul de clienţi.

În 2020, CEC Bank a obţinut un profit net de 337,7 milioane de lei. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, iar veniturile nete din dobânzi au fost stabile, la 1,1 miliarde de lei.

La sfârşitul lui 2020, rata fondurilor proprii totale se ridica la 28,2%, (faţă de 23,1% în 2019). Rata creditelor neperformante a avut un trend uşor ascendent, urcând de la 5,04% la 5,52%, în condiţiile în care pe segmentul persoanelor fizice, acest indicator s-a menţinut la un nivel foarte scăzut: 2,17%.

„În ultimele 15 luni, într-un context dificil şi fără precedent, am demonstrat că ne-am adaptat rapid şi am reuşit să creştem şi să susţinem companiile locale şi economia, în ansamblu, repoziţionând CEC Bank ca o bancă eficientă, modernă şi responsabilă. Am păstrat deschisă şi în condiţii de siguranţă cea mai mare reţea teritorială, de peste 1.000 de unităţi, am lansat soluţii proprii şi proactive de susţinere a clienţilor în această perioadă, am accelerat digitalizarea şi modernizarea băncii şi avem azi produse accesabile 100% online, destinate persoanelor fizice, precum conturi, carduri de credit şi împrumuturi de nevoi personale”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte, director general CEC Bank.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de 41,25 miliarde lei, la sfârşitul anului 2020.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.