Gigantul petrolier Saudi Aramco a raportat marţi o scădere de 3,4% a profitului net din al doilea trimestru, din cauza volumelor mai mici de ţiţei şi a marjelor mai mici de rafinare, dar şi-a păstrat neschimbată politica generoasă de dividende, cu plăţi de 31,1 miliarde de dolari pentru trimestrul raportat, transmite Reuters.
Aramco a înregistrat în trimestrul al doilea un profit net de 109,01 miliarde de riyali (29,03 miliarde de dolari), depăşind o estimare medie a 15 analişti, publicată de companie, de 27,7 miliarde de dolari.
Compania a declarat dividende de 31,1 miliarde de dolari, inclusiv 10,8 miliarde de dolari în plăţi legate de performanţă.
Aramco a introdus anul trecut dividendele legate de performanţă, pe lângă un dividend de bază care este plătit indiferent de rezultate, o practică neobişnuită în rândul companiilor listate.
Aramco, cea mai profitabilă companie petrolieră din lume şi cel mai important exportator de petrol, a fost de multă vreme o sursă vitală de venituri pentru Arabia Saudită, care cheltuie sume uriaşe în cadrul planului Vision 2030 al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman pentru a pune capăt a ceea ce el a numit cândva ”dependenţa de petrol a regatului”.
Dividendele Aramco asigură ”un transfer mai mare al veniturilor din petrol către guvern şi (limitează) mărimea deficitului fiscal”, a declarat Monica Malik, economist şef la ADCB.
Aramco a declarat marţi că se aşteaptă la dividende totale de 124,2 miliarde de dolari în 2024, aproximativ în conformitate cu indicaţiile anterioare de 124,3 miliarde de dolari.
Distribuţiile de dividende legate de performanţă din acest an sunt pentru perioada combinată 2022-2023 şi sunt calculate ca 50-70% din fluxul anual de numerar liber, net de dividendul de bază şi alte elemente.
Pentru 2025, aceste plăţi se vor baza numai pe rezultatele anuale ale anului 2024, a declarat directorul financiar Ziad Al-Murshed, într-un apel pentru venituri.
Plăţile din acest an au fost la capătul superior al intervalului de 50-70%.
După ce a vândut luna trecută 0,7% din acţiunile Aramco, pentru 12,35 miliarde de dolari, guvernul saudit încă deţine în mod direct aproape 81,5% din Aramco, iar fondul suveran al Aramco, PIF, deţine încă 16% din dividendele Aramco.
”Există încă multe modalităţi prin care guvernul poate extrage fonduri de la Aramco, inclusiv vânzări suplimentare de acţiuni”, a spus Malik.
Cheltuielile de capital ale Aramco în al doilea trimestru au crescut cu aproape 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 12,1 miliarde de dolari, parţial datorită investiţiilor pentru a menţine capacitatea maximă durabilă a producţiei de ţiţei la 12 milioane de barili pe zi şi extinderii afacerii sale cu gaze.
Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, pompează aproximativ 9 milioane de barili pe zi (bpd), aproximativ trei sferturi din capacitatea sa. A făcut reduceri ale producţiei împreună cu alţi membri şi aliaţi OPEC, inclusiv Rusia, cunoscute împreună ca OPEC+.
Ţiţeiul Brent s-a tranzacţionat marţi la aproximativ 76,7 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ianuarie, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea economică globală.
Acţiunile Aramco au crescut cu aproximativ 1,7% marţi, dar au scăzut cu aproximativ 17% în acest an, fiind în urma performanţei companiilor petroliere occidentale.
Producţia şi preţurile mai scăzute ale petrolului au exercitat presiuni asupra finanţelor statului saudit.
Guvernul, Aramco şi PIF au atras miliarde de dolari pe pieţele de capital, în acest an.
Al-Murshed a spus că vânzarea de obligaţiuni de 6 miliarde de dolari a Aramco, de luna trecută ,nu a fost pentru a finanţa un proiect anume, intenţia principală fiind de a restabili curba randamentelor Aramco, după ce compania a lipsit de pe piaţa datoriilor timp de câţiva ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.