Primăria Timişoara implementează un proiect privind centralizarea achiziţiilor publice făcute din fonduri de la bugetul local şi propune Consiliului Local Timişoara aprobarea înfiinţării Agenţiei de Achiziţii Publice Timişoara sub forma unei societăţi comerciale cu răspundere limitată. Potrivit primarului Dominic Fritz, acest lucru va genera economii la bugetul local de aproximativ 20 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Municipiul Timişoara a fost selectat de Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice pentru a participa la acest proiect, anunţă Primăria Timişoara, într-un comunicat de presă, de miercuri.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Mulţi vorbesc despre preţuri mici şi calitate ridicată în achiziţii publice. La Timişoara, nu vorbim, facem asta: am înaintat, astăzi, în consultare publică proiectul pentru înfiinţarea Agenţiei de Achiziţii Publice Timişoara, care va centraliza achiziţiile pentru Primărie şi încă 12 instituţii subordonate consiliului local. Noul mod de lucru va genera economii la bugetul local de circa 20 de milioane de lei, anual, faţă de costurile actuale. Cheltuielile de funcţionare sunt estimate la circa 1,5 milioane de lei, în primul an de existenţă”, a anunşat primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.
 
Potrivit edilului, o singură entitate va organiza procedurile de achiziţii pentru toate cele 13 instituţii din subordinea Consiliului Local Timişoara.
 
”Cum se vor derula achiziţiile publice? O singură entitate – noua Agenţie – cu personal specializat în achiziţii publice va organiza procedurile pentru toate cele 13 instituţii: caiete de sarcini mai bine întocmite, criterii de atribuire mai clare şi stricte pentru a ne asigura de calitatea produselor şi serviciilor cumpărate, conformitate cu legislaţia pentru a reduce întârzierile.Asta înseamnă, că toate achiziţiile din bugetul local, pentru bunuri şi servicii care sunt indispensabile funcţionării, vor fi făcute de o singură entitate şi nu de 13, ca până acum. În următorii ani, se vor adăuga noi categorii de achiziţii, inclusiv cele privitoare la lucrări de investiţii la drumuri, spaţii verzi, şcoli sau spitale. Agenţia va putea deservi, contra cost, orice instituţie care foloseşte bani publici pentru achiziţii, fie că sunt alte primării sau instituţii şi societăţi publice. Ţinta noastră este ca în patru ani, Agenţia să îşi asigure integral toate costurile de funcţionare din taxele percepute clienţilor”, a mai anunţat Fritz.
 
Anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziţia de bunuri şi servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. 60% din aceste achiziţii se derulează de mai multe entităţi din subordinea CLT. Estimările echipei de proiect arată că în cazul achiziţiilor centralizate la o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 şi 27 milioane de lei/ anual, într-un scenariu minimal.
 
Costul operării Agenţiei este estimat la circa 1,5 milioane lei în primul an de funcţionare, ajungând până la circa 3 milioane lei, în al 4-lea an de funcţionare. În primii trei ani, Agenţia se bazează pe finanţare de la Consiliul Local, sub formă de majorare a capitalului social. De asemenea, Agenţia va solicita de la fiecare beneficiar o taxă procentuală aplicată la valoarea achiziţiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Susţinerea de la Consiliul Local va descreşte, gradual, pe măsură ce tot mai multe instituţii îşi vor derula procesele de achiziţie prin Agenţie, astfel încât, preconizăm că din al 4-lea an de funcţionare Agenţia ar trebui să se autofinanţeze în întregime.
 
Principalii utilizatori ai serviciilor Agenţiei sunt: Municipiul Timişoara, Direcţia Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competente şi Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timişoara, Poliţia Locală, Direcţia de Asistenţă Socială, Serviciul Public Creşe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul de Stat German, Filarmonica Banatul, Serviciul Public Asistenţă Medicală Şcolară.
 
Categoriile de achiziţii care vor fi incluse în actul de înfiinţare a Agenţiei se referă la cheltuieli de funcţionare a acestor entităţi: tehnologia informaţiei, managementul clădirilor de birou/facilităţilor, servicii profesionale, energie, management birou.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.