Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1%, atingând un nivel apropiat de cel mai redus din ultimii patru ani, pe fondul îngrijorărilor că noile tarife comerciale impuse de preşedintele american Donald Trump ar putea împinge economiile globale în recesiune şi ar reduce cererea mondială de energie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sesiunea de tranzacţionare a fost marcată de o volatilitate extremă: preţurile au scăzut cu peste 3 dolari pe baril în cursul nopţii, dar au urcat cu mai mult de 1 dolar luni dimineaţă, după apariţia unor informaţii, calificate ulterior drept ”fake news” de Casa Albă, privind o posibilă pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor, cu excepţia Chinei.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,75 dolari (1,14%), la 64,83 dolari/baril, iar cele pentru West Texas Intermediate (WTI) cu 0,67 dolari (1,08%), la 61,32 dolari/baril. Ambele benchmark-uri se îndreaptă către cel mai scăzut nivel de închidere din aprilie 2021.

Planurile tarifare agresive ale lui Trump au zguduit pieţele financiare, după ce liderul de la Washington a afirmat că ”guvernele străine vor trebui să plătească mult” pentru eliminarea taxelor.

Oficialii europeni au transmis însă că, mai devreme sau mai târziu, va exista o înţelegere comercială cu SUA.

”Mai devreme sau mai târziu, vom sta la masa negocierilor cu Statele Unite şi vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părţi”, a declarat comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic.

Băncile mari încep să revizuiască prognozele

Goldman Sachs estimează o probabilitate de 45% pentru o recesiune în SUA în următoarele 12 luni şi a revizuit în scădere prognozele pentru preţul petrolului. Citi şi Morgan Stanley au redus la rândul lor estimările pentru Brent, în timp ce JPMorgan prognozează o probabilitate de 60% pentru o recesiune atât în SUA, cât şi la nivel global.

Arabia Saudită taie preţurile pentru Asia

Duminică, Arabia Saudită a anunţat reduceri accentuate ale preţurilor la ţiţei pentru clienţii din Asia, pentru luna mai, coborând preţul la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni.

”Este o dovadă clară că saudiţii, la fel ca toţi ceilalţi, se aşteaptă ca tarifele să afecteze cererea de petrol. Se observă o reacţie generalizată la modificarea echilibrului dintre cerere şi ofertă”, a declarat analistul Tamas Varga de la PVM.

Ca răspuns la tarifele americane, China a anunţat vineri noi taxe de 34% asupra produselor din SUA, confirmând temerile investitorilor privind izbucnirea unui veritabil război comercial global.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Beijingul că dacă nu retrage tarifele de retorsiune până marţi, atunci va aplica tarife suplimentare de 50% importurilor americane din China.

Importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife americane, dar politicile ar putea alimenta inflaţia, încetini creşterea economică şi agrava tensiunile comerciale — toate acestea punând presiune suplimentară asupra preţului petrolului.

OPEC+ accelerează planul de creştere a producţiei

Un alt factor care trage preţurile în jos este decizia OPEC+ de a devansa planurile privind creşterea producţiei. Grupul intenţionează acum să adauge 411.000 de barili pe zi pe piaţă în luna mai, faţă de cei 135.000 bpd planificaţi anterior.

În weekend, miniştrii OPEC+ au subliniat necesitatea respectării integrale a cotelor de producţie şi au cerut ţărilor care au produs peste limita stabilită să prezinte până pe 15 aprilie planuri concrete pentru a compensa excesul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.