Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 3%, în urma unui articol al Financial Times conform căruia Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, va renunţa la preţul ţintă de 100 de dolari pentru a se pregăti pentru creşterea producţiei, împreună cu membrii OPEC şi aliaţi organizaţiei, în decembrie, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,73 dolari, sau cu 2,36%, până la 71,73 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,83 dolari sau cu 2,61%.
Arabia Saudită se pregăteşte să renunţe la preţul ţintă neoficială de 100 de dolari pe baril pentru ţiţei, în timp ce se pregăteşte să crească producţia, a raportat joi Financial Times, citând persoane familiare cu chestiunea.
Între timp, două surse din OPEC+ au declarat joi, pentru Reuters, că grupul de producători urmează să efectueze o creştere a producţiei de petrol în decembrie, deoarece impactul acesteia va fi mic dacă un plan pentru unii membri de a face reduceri mai mari pentru a compensa supraproducţia ar fi livrat în septembrie şi în lunile următoare.
”Ei reacţionează exagerat la articolul din FT”, a spus Phil Flynn, analist senior pentru Price Futures Group.
Biroul de comunicaţii al guvernului saudit şi OPEC nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu aliaţii grupului, inclusiv Rusia, cunoscute împreună ca OPEC+, au redus producţia de petrol pentru a susţine preţurile. Cu toate acestea, preţurile au scăzut cu aproape 6% în acest an, pe fondul creşterii ofertei de la alţi producători, în special din SUA, precum şi al creşterii slabe a cererii din China.
”Perspectiva aprovizionării suplimentare din Libia şi Arabia Saudită a fost principalul motor din spatele celei mai recente slăbiciuni”, a declarat Ole Hansen, analist la Saxo Bank.
O declaraţie a Naţiunilor Unite a afirmat miercuri că delegaţii din regiunile împărţite de est şi vest ale Libiei au convenit asupra procesului de numire a unui guvernator al băncii centrale, un pas care ar putea ajuta la rezolvarea crizei privind controlul veniturilor din petrol ale ţării, care a perturbat exporturile.
Exporturile de ţiţei ale Libiei au fost în medie de aproximativ 400.000 de barili pe zi (bpd) în septembrie, în scădere de la peste 1 milion de barili pe zi în august, arată datele de transport maritim. Cu toate acestea, vestea despre un nou pachet de stimulente chinez a limitat pierderile suplimentare.
Înalţi oficiali guvernamentali din China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, s-au angajat joi să desfăşoare ”cheltuielile fiscale necesare” pentru a îndeplini ţinta de creştere economică de aproximativ 5% pentru acest an, recunoscând noile probleme şi ridicând aşteptările pieţei pentru un nou stimulent, pe lângă măsurile anunţate în această săptămână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.