Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 3%, datorită speranţelor investitorilor că varianta Omicron a noului coronavirus va avea un impact limitat asupra cererii globale în 2022, chiar dacă creşterea numărului de cazuri de Covid-19 a cauzat anulări de zboruri, transmite Reuters.
Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a crescut cu 2,55 dolari, sau cu 3,4%, la 78,69 dolari pe baril
Preţuş petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a crescut cu 1,85 dolari, sau cu 2,5%, la 75,64 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Piaţa din SUA a fost închisă vineri pentru vacanţa de Crăciun.
Preţul petrolului, care a scăzut cu peste 10% pe 26 noiembrie, când au apărut pentru prima dată informaţiile despre varianta Omicron, a crescut săptămâna trecută, după date preliminare care au sugerat că Omicron ar putea provoca forme uşoare de boală.
”Deşi Omicron se răspândeşte mai repede decât orice variantă de Covid-19 de până acum, majoritatea persoanelor infectate cu Omicron prezintă simptome uşoare, cel puţin până acum”, a declarat Leona Liu, analist la DailyFX, cu sediul în Singapore.
Guvernul Marii Britanii nu va introduce noi restricţii legate de Covid-19 pentru Anglia înainte de sfârşitul anului 2021, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sajid Javid.
Peste 1.300 de zboruri au fost anulate duminică de companiile aeriene americane, deoarece Covid-19 a redus numărul de echipaje disponibile, în timp ce mai multe nave de croazieră au fost nevoite să anuleze escale.
”Perturbarea circulaţiei bunurilor şi serviciilor din cauza izolării lucrătorilor, în special a călătoriilor aeriene, pare să fie principala consecinţă până acum. Este probabil să provoace nervi pe termen scurt, cu povestea redresării globale pentru 2022 încă pe drumul cel bun”, a declarat Jeffrey Halley, analist la firma de brokeraj OANDA, despre creşterea cazurilor Omicron.
Preţul petrolului Brent a crescut cu peste 45% în acest an, susţinut de revenirea cererii şi creşterea ofertei de ţiţei de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, cunoscuţi în mod colectiv ca OPEC+.
Discuţiile s-au reluat luni între puterile mondiale şi Iran, cu privire la relansarea acordului nuclear de la Teheran din 2015. Iranul a spus că exporturile de petrol au fost în centrul discuţiilor, care până acum par să fi fost făcute puţine progrese în ceea ce priveşte creşterea livrărilor Iranului.
Investitorii aşteaptă şi următoarea întâlnire a OPEC+ din 4 ianuarie, la care alianţa producătorilor va decide dacă va continua cu o creştere planificată a producţiei de 400.000 de barili pe zi (bpd) în februarie. OPEC+ şi-a menţinut planurile la ultima sa întâlnire de a creşte producţia pentru ianuarie, în pofida Omicron.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.