Preşedintele american Donald Trump a semnat sâmbătă decrete care reitroduc parţial indemnizaţiile suplimentare de şomaj destinate zecilor de milioane de americani care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, în timp ce numărul cazurilor de infecţii a atins pragul de 5 milioane, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Negocierile dintre Casa Albă şi Congres referitoare la cele mai bune modalităţi de a-i ajuta pe americani să suporte impactul uriaş al crizei de sănătate şi economice au eşuat în aceast săptămână.

Peste 160.000 de americani au murit din cauza Covid-19.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Trump a spus că decretele vor aloca şomerilor o sumă suplimentară de 400 de dolari pe săptămână, sub cea de 600 de dolari acordată iniţial. Unele dintre măsuri ar putea fi contestate în justiţie, întrucât Constituţia conferă Congresului autoritate în privinţa cheltuielilor federale.

”Aceştia sunt banii de care au nevoie, aceştia sunt banii pe care îi doresc, aceşti bani îi vor încuraja să revină la muncă”, a declarat preşedintele republican despre reducerea indemnizaţiilor suplimentare. El a spus că 25% din această sumă va fi suportată de state, ale căror bugete au fost grav afectate de criză.

Republicanii au argumentat că nivelul mai ridicat al acestei indemnizaţii i-a descurajat pe şomeri să revină la muncă, dar economiştii, inclusiv oficiali ai Rezervei Federale, au contestat această opinie.

Decizia lui Trump de a lua măsurile în locul Congresului a fost criticată imediat de unii democraţi.

”Donald Trump încearcă să se distanţeze de eşecul său de a extinde sporul federal de 600 de dolari pentru 30 de milioane de şomeri, prin emiterea unor decrete ilegale”, a declarat senatorul Ron Wyden, cel mai influent democrat din Comisia pentru Finanţe a Senatului.

”Această schemă este o escrocherie clasică a lui Donald Trump: să pozeze în lider în timp ce jefuieşte oamenii de sprijinul de care au nevoie disperată.”

Camera Reprezentanţilor, în care democraţii sunt majoritari, a adoptat în luna mai un pachet de sprijin pentru coronavirus pe care Senatul condus de republicană l-a ignorat.

Candidatul democrat la preşedinţie, Joe Biden, a numit decretele ca fiind ”o serie de măsuri pe jumătate gândite” şi l-a acuzat pe Trump că a pus securitatea socială ”într-un grav pericol”, întârziind încasarea impozitelor pe salarii care finanţează programul.

Trump a mai spus că suspendă încasarea impozitelor pe salarii, care furnizează fondurile pentru asigurarea securităţii sociale şi alte programe federale, idee pe care a propus-o în mod repetat, dar care a fost respinsă de ambele părţi din Congres. El a spus că suspendarea se va aplica persoanelor care câştigă mai puţin de 100.000 de dolari pe an.

Decretele prevăd, de asemenea, oprirea evacuărilor din locuinţele închiriate care beneficiază de sprijin financiar federal şi extinderea dobânzile zero pentru împrumuturile studenţeşti finanţate federal.

Discuţiile din ultimele două săptămâni între oficialii Casei Albe şi democraţii din Congres s-au încheiat vineri, fără un acord.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a susţinut menţinerea indemnizaţiei suplimentare de şomaj la nivelul de 600 de dolari pe săptămână, precum şi acordarea unui sprijin financiar mai mare oraşelor şi statelor afectate de criză.

Pelosi şi liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer, s-au oferit, vineri, să reducă pachetul de ajutor pentru coronavirus de 3.400 de miliarde de dolari, pe care Camera l-a adoptat în luna mai, cu aproape o treime, dacă republicanii ar fi de acord să dubleze suma propusă de ei, de peste 1.000 de miliarde de dolari.

Negociatorii de la Casa Albă, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin şi şeful de personal Mark Meadows, au respins oferta.

Pachetul de 1.000 de miliarde de dolari pe care liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, l-a dezvăluit la sfârşitul lunii trecute s-a confruntat cu o opoziţie imediată din partea propriului său partid republican, în condiţiile în care 20 dintre cei 53 de republicani ai Senatului erau aşteptaţi să se opună.

Trump nu a exclus o reluare a negocierilor cu Congresul.

"Nu spun că nu vor reveni şi nu vor negocia. Sperăm că putem face ceva cu ei la o dată ulterioară”, a spus el sâmbătă.

Democraţii au avertizat deja că astfel de decrete sunt dubioase din punct de vedere juridic şi vor fi probabil contestate în instanţă, dar o luptă în instanţă ar putea dura luni de zile.

Trump a reuşit anterior să evite Congresul în ceea ce priveşte cheltuielile, declarând o urgenţă naţională pe frontiera SUA-Mexic pentru a transfera miliarde de dolari din bugetul apărării pentru a plăti construcţia zidului pe care l-a promis în campania electorală din 2016.

Congresul a adoptat legislaţia pentru a-l opri, dar au fost prea puţine voturi în Senatul controlat de republicani pentru a depăşi veto-ul preşedintelui - un scenariu care s-ar putea repeta cu mai puţin de 90 de zile înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.