Prim-ministrul italian Mario Draghi efectuează luni o vizită în Algeria pentru a semna un acord de creştere a importurilor de gaze, au declarat două surse apropiate situaţiei, în timp ce Roma îşi intensifică eforturile de a apela la surse alternative de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Draghi va călători cu o delegaţie care îi va include pe şeful grupului energetic italian Eni, ministrul de Externe Luigi Di Maio şi ministrul Tranziţiei Energetice Roberto Cingolani, a declarat o sursă guvernamentală.

Italia, care îşi asigură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, se străduieşte să îşi diversifice mixul de aprovizionare cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.

La începutul acestei săptămâni, Cingolani a declarat că Italia discută cu şapte ţări pentru a-şi asigura mai multe gaze, unele discuţii fiind ”într-un stadiu foarte avansat”.

Di Maio şi directorul generalal Eni, Claudio Descalzi, au vizitat Algeria în ultimele săptămâni pentru a discuta despre consolidarea legăturilor energetice.

Algeria este al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Italiei, iar conducta Transmed pompează gaze algeriene pe ţărmurile italiene din 1983.

Conducta are o capacitate zilnică de peste 110 milioane de metri cubi (mmc), dar în prezent transportă mai puţin de 60 mcm.

Creşterea consumului intern, investiţiile insuficiente şi instabilitatea politică, inclusiv închiderea unei conducte către Spania din cauza unei dispute cu Marocul, au plafonat exporturile algeriene.

Dar anul trecut importurile italiene au crescut cu 76% la 21,2 miliarde de metri cubi (bcm) - 29% din fluxurile totale.

Roma a spus că vrea să asigure încă 9 miliarde de metri cubi din ţara nord-africană.

”Draghi va semna acordul instituţional între ţări şi apoi Eni şi Sonatrach vor finaliza aspectele tehnice”, a spus sursa.

Acordul va include şi co-investiţii în proiecte de energie regenerabilă.

Compania algeriană de petrol şi gaze Sonatrach, deţinută de stat, a purtat discuţii cu Eni, controlată de stat, cu privire la modul de creştere a furnizării de gaze către Italia pe termen scurt şi mediu.

Eni, care deţine contracte de gaze pe termen lung cu Sonatrach, a anunţat în martie o descoperire semnificativă în deşertul algerian, cu aproximativ 140 de milioane de barili de petrol. Dar există îndoieli cu privire la cât de mult poate fi crescută capacitatea pe termen scurt.

”Producţia poate fi crescută rapid folosind tehnici de umplere, pentru a îmbunătăţi producţia la puţurile care produc deja, iar câmpurile care nu produc încă pot fi accelerate”, a spus o a doua sursă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.