Pieţele financiare franceze vor fi ”supărate” dacă noul guvern al ţării nu va adera la noile reguli fiscale ale Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat marţi Luis de Guindos, vicepreşedintele instituţiei, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De Guindos i-a spus lui Annette Weisbach, de la CNBC, că mişcările pieţei de obligaţiuni din Franţa de luna trecută nu au fost un motiv de îngrijorare care ar fi necesitat o intervenţie a BCE.

”Ceea ce am văzut până acum este că evoluţia pieţelor [franceze] a fost destul de ordonată. Am văzut o mică extindere a spreadurilor, dar situaţia a fost sub control în acest sens”, a spus el într-un interviu la Forumul BCE al băncilor centrale din Sintra, Portugalia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Prima pentru costurile de îndatorare ale ţării în comparaţie cu cele ale Germaniei s-a tranzacţionat recent la cel mai înalt nivel din 2012.

Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani ale Franţei, de referinţă, a crescut peste 3,3%, un maxim din ultimele aproximativ 12 luni, de când au fost convocate alegerile anticipate de către preşedintele Emmanuel Macron, la mijlocul lunii iunie.

Un prim tur de scrutin din weekend a adus în frunte partidul de extremă dreapta RN, dar analiştii au spus că diviziunea dintre partide sugerează un potenţial parlament fără majoritate, după turul doi al alegerilor, de duminica viitoare.

Acest lucru este văzut ca un rezultat favorabil din punct de vedere bugetar, de către mulţi investitori, care sunt îngrijoraţi de propunerile de taxe şi cheltuieli atât ale extremei drepte, cât şi ale extremei stângi.

Mesajul lui De Guindos este similar cu cel al economistului şef al BCE, Philip Lane, de acum două săptămâni, când a spus că vânzarea obligaţiunilor franceze din iunie nu a fost ”dezordonată”.

”Cred că nu este vorba despre politica monetară, ci despre politica fiscală”, a declarat marţi De Guindos, pentru CNBC.

”Motivul pentru care, ştiţi, pieţele ar fi supărate... pentru orice guvern, nu numai pentru cel al Franţei, este că politica fiscală nu se adaptează la noul cadru fiscal [al BCE]. Deci ,cred că factorul cheie aici va fi respectarea pe deplin a cadrului fiscal care a fost convenit la începutul acestui an”, a continuat el.

Cadrul lansat în martie cere statelor membre ale UE cu rate ale datoriei publice de peste 60% din PIB sau deficite mai mari de 3% din PIB să prezinte Comisiei Europene, componenta executivă a UE, un plan fiscal pe patru ani. Chiar şi sub actualul guvern centrist, favorabil afacerilor, condus de premierul Gabriel Attal, un aliat al lui Macron, Comisia a emis în iunie o mustrare Franţei şi altor şase ţări, pentru deficitele lor bugetare mari.

Raportul datoriei Franţei faţă de PIB a fost de 110% anul trecut.

”Vom respecta pe deplin rezultatul oricărui proces electoral. Să vedem, dar... până acum, evoluţia pieţelor a fost destul de obişnuită. Nu am văzut niciun fel de, să spunem, tulburări în pieţe”, a spus De Guindos.

”Chiar dacă te uiţi la pieţe ieri şi astăzi, ei bine, ştii, situaţia este puţin mai calmă decât înainte”, a declarat marţi Anna Titareva, economist european la UBS, pentru CNBC, afirmînd că rezultatul primului tur al alegerilor din Franţa a fost apreciat ”oarecum pozitiv” de piaţă.

Ea a spus că ”se pare că riscurile coaliţiei de partide de extremă stângă sunt acum oarecum eliminate. De asemenea, în ceea ce priveşte retorica partidului de extremă-dreapta, [ea] pare să fie puţin atenuată în ceea ce priveşte potenţialele conflicte cu Comisia Europeană referitoare la perspectivele fiscale.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.