Operatorii din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor şi grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă primesc granturi de până la 500.000 euro . Suma totală alocată va fi de 200 milioane euro.
În şedinţa de Guvern din 16 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă prin care se instituie o schemă ce are ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.
”Sprijinul destinat producţiei româneşti, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parţial creşterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă şi a costurilor legate de transport, depozitare şi procesare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Beneficiarii schemei sunt operatorii economici care desfăşoară activităţi încadrate în următoarele clase: Cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit, Cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, Cod CAEN 1051 - Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor Cod CAEN 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Grantul financiar reprezintă suma maximă care se acordă per operator pentru asigurarea unor cantităţi minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum şi produse lactate şi furaje combinate pentru hrana animalelor”, precizează Ministerul Agriculturii.
Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiţionat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obţinerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu şi/sau orz şi/sau porumb şi/sau soia şi /sau rapiţă.
Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.
Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.
Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei şi reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel: creditele de angajament necesare înscrierii în program şi depunerii cererilor se asigură în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022; creditele bugetare necesare efectuării plăţilor beneficiarilor ajutorului de stat se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023, în cadrul limitelor de cheltuieli aprobate.
Actul normativ este fundamentat pe Comunicarea CE - Cadru temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit Comunicării Comisiei Europene din data de 28.10.2022, Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi-a prelungit aplicabilitatea până la data de 31 decembrie 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.