Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 1%, inversând pierderile din prima parte a tranzacţiilor, în urma deciziei OPEC+ de a menţine programul de majorare treptată a producţiei de ţiţei, investitorii analizând dacă impactul economic al noii variante omicron a Covid-19 ar putea să nu fie atât de grav cum s-au temut iniţial, transmite Reuters.
Preţul petrolului Brent a urcat cu 1,03 dolari, sau 1,6%, la 69,96 dolari pe baril, înt timp ce cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 1,32 dolari, sau 2%, la 64,84 dolari pe baril.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au decis joi să elibereze mai mult petrol pe piaţă în ianuarie, în conformitate cu ritmul adoptat în lunile precedente.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ei (OPEC) s-au gândit că s-ar putea să facă mai mult rău decât bine, dacă ar opri creşterile de producţie şi că ar putea trimite un semnal pieţei că distrugerea cererii este reală. Cred că decizia OPEC trimite un semnal de încredere că ei cred că evoluţia recentă a preţurilor a fost exagerată”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
Începând din august, grupul a suplimentat lunar producţia cu 400.000 de barili pe zi (bpd), reducând treptat restricţiile record convenite în 2020.
În timp ce severitatea noii variante este încă studiată, unii oameni de ştiinţă au spus că simptomele au fost uşoare, atenuând unele dintre îngrijorările timpurii.
Preţurile petrolului au pierdut de joia trecută peste 10 dolari pe baril, când ştirile despre varianta omicron au zguduit investitorii pentru prima dată.
În Statele Unite, primul caz de omicron a fost raportat miercuri.
Japonia a anulat joi interdicţia privind rezervările de zboruri de intrare în ţară, la trei zile după ce biroul de aviaţie a spus companiilor aeriene să nu accepte noi rezervări pentru decembrie din cauza omicron şi provocând îngrijorări cu privire la mai multe interdicţii de călătorie şi distrugerea cererii.
JP Morgan Global Equity Research a spus că preţurile petrolului ar urma să depăşească 125 de dolari pe baril anul viitor şi 150 de dolari în 2023, din cauza deficitului de capacitate în producţia OPEC+.
Secretarul adjunct al Energiei al SUA, David Turk, a declarat că administraţia preşedintelui Joe Biden ar putea ajusta momentul eliberării de petrol din rezervele strategice , dacă preţurile globale la energie vor scădea substanţial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.