OPEC şi aliaţii săi producători de petrol, între care se află şi Rusia, au convenit joi să crească producţia în iulie şi august cu o cantitate mai mare decât erau aşteptările, deoarece invazia rusă în Ucraina face ravagii pe pieţele energetice globale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

OPEC+ va creşte producţia cu 648.000 de barili pe zi atât în ​​iulie, cât şi în august, anticipând sfârşitul reducerilor istorice de producţie implementate de OPEC+ în timpul crizei pandemiei de Covid.

Grupul a returnat încet cei aproape 10 milioane de barili de petrol pe zi pe care a acceptat să-i retragă de pe piaţă în aprilie 2020.

În ultimele luni, producţia a crescut între 400.000 şi 432.000 de barili pe zi în fiecare lună.

Preţurile petrolului au inversat pierderile timpurii în timpul tranzacţiilor de la mijlocul dimineţii şi au continuat să crească în timpul sesiunii.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1%, la 117,45 dolari pe baril, iar preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,3%, la 116,77 dolari pe batril, până la ora 16:06 GMT (19:06 ora României).

Decizia OPEC+ vine în timp ce lumea se confruntă cu creşterea preţurilor energiei.

Guvernele, inclusiv administraţia Biden, le-au cerut producătorilor să mărească producţia în efortul de a atenua creşterea puternică a preţurilor petrolului.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că administraţia a salutat anunţul OPEC+.

”Recunoaştem rolul Arabiei Saudite ca preşedinte al OPEC+ şi cel mai mare producător al său, în obţinerea acestui consens în rândul membrilor grupului”, a spus ea într-o declaraţie, înainte de a adăuga că ”Statele Unite vor continua să folosească toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a face faţă presiunilor preţurilor energiei.”

În timp ce, teoretic, producţia va fi mai mare în perspectivă, OPEC+ a avut dificultăţi să îndeplinească cotele de producţie. Mai mult, barilii suplimentari care urmează să ajungă pe piaţă nu vor compensa potenţiala pierdere de peste 1 milion de barili pe zi din partea Rusiei, pe măsură ce naţiunile din întreaga lume intensifică sancţiunile după invadarea Ucrainei.

Liderii UE au convenit luni să interzică 90% din ţiţeiul rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al blocului asupra Rusiei, de la invazia declanşată la sfârşitul lunii februarie.

În martie, preţul ţiţeiului a atins cel mai ridicat nivel din 2008 şi a rămas la peste 100 de dolari pe baril.

Creşterea rapidă a preţurilor petrolului are o contribuţie majoră la cea mai ridicată inflaţie din ultimele decenii.

Următoarea întâlnire a OPEC şi a aliaţilor săi va avea loc pe 30 iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.