OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, anunţă că acum caută oportunităţi pentru o potenţială vânzare a unei părţi din participaţia deţinută în perimetrul Han Asparuh offshore din Bulgaria, ca urmare a aprobării transferului licenţei, urmând totodată să continue activitatea de explorare în calitate de operator.
”Direcţia strategică: Dezvoltarea regională a gazelor naturale. - Proiectul Neptun Deep: ca urmare a atribuirii cu succes a principalelor contracte, continuăm să ne concentrăm pe activităţile de obţinere a permiselor, pe demararea lucrărilor de construcţie şi pregătirile în vederea forării primei sonde în 2025. - Han Asparuh offshore Bulgaria: ca urmare a aprobării cu succes a transferului licenţei, continuăm activitatea de explorare în calitate de operator şi căutăm oportunităţi pentru o potenţială vânzare a unei părţi din participaţie”, se arată în raportul financiar publicat miercuri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România şi se întinde pe o suprafaţă de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activităţile de explorare au început în 2012 şi au inclus studii geologice şi geofizice precum şi forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziţie seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafaţă de 5.614 km².
De altfel, compania anunţa pe 30 aprilie 2024, în raportul financiar anterior, aferent trimestrului I al anului, că a decis să se retragă din Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia.
OMV Petrom anunţa pe 31 august 2020 că a finalizat tranzacţia pentru achiziţia participaţiei de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH şi că intra astfel în licenţa de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participaţiei de 30% a Repsol către ceilalţi doi parteneri rămaşi.
Astfel, participaţia OMV Petrom în perimetru, la acel moment, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, era de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator.
În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorţiului format din OMV (30%), Total (40%) şi Repsol (30%).
Guvernul bulgar a anunţat în iunie 2024 că a aprobat preluarea de OMV Petrom a pachetului de 57,14% deţinut de gigantul francez TotalEnergies în zăcământul de petrol şi gaze Han Asparuh din Marea Neagră şi a prelungit autorizaţia de explorare pentru proiect. OMV Offshore Bulgaria este acum unicul proprietar al autorizaţiei de explorare a petrolului şi gazelor aferente proiectului, care a fost prelungită cu 23 de luni.
Profitul net al OMV Petrom a crescut în primul semestru de 2,8 ori, la 2,628 miliarde lei, de la 944 milioane lei în perioada similară a anului trecut, iar veniturile din vânzări au scăzut cu 3%, la 17,248 miliarde lei (faţă de 17,864 miliarde lei în primul semestru din 2023).
Numărul de angajaţi ai Grupului OMV Petrom a scăzut cu 5%, la 8.098 de salariaţi, la finalul primelor şase luni din acest an.
Producţia de gaze naturale a scăzut cu 2%, la 1,61 miliarde metri cubi la finalul primului semestru al acestui an.
Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 3%, la 20,18 milioane barili echivalent petrol.
Producţia netă de energie electrică la centrala electrică Brazi a fost de 2,13 TWh (de la 0,97 TWh în prima parte a anului trecut).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.