OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, şi-a planificat investiţii de 4 miliarde lei în acest an, faţă de un nivel de 2,8 miliarde de lei anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Valoarea investiţiilor este estimată să crească până la 4 miliarde lei, în funcţie de climatul investiţional (2021: 2,8 miliarde lei). Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de baza pozitiv (2021: 3 miliarde lei). Randament pentru acţionari atractiv: creşterea anuală a dividendului de bază cu 5%-10%”, arată OMV Petrom.

Cererea de produse petroliere se preconizează a fi pe un trend uşor crescător; pe baza estimărilor comform cărora ”cererea pentru electricitate va fi la un nivel similar cu anul 2021, în timp ce cererea pentru gaze naturale va fi mai mică decât în 2021”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe partea de Explorare şi Producţie, grupul îşi propune pentru acest an limitarea declinului producţiei în România la aproximativ 7% faţă de 2021, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului (2021: -7,6%).

OMV Petrom vrea totodată să se concentreze pe barilii cei mai profitabili, prin vânzări selective de zăcăminte în 2022.

Investiţiile în Explorare şi Producţie vor fi de circa 2,6 miliarde lei (2021: 2 miliarde lei): forarea a circa 60 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 600 de reparaţii capitale (2021: 36 de sonde noi şi sidetrack-uri; 695 de reparaţii capitale).

În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, compania arată că decizia finală de investiţie a fost amânată pentru 2023, din cauza absenţei amendamentelor la Legea Offshore.
Pentru  Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia, compania vrea să achiziţioneze date seismice în semestrul al doilea din 2022. Iar în ceea ce priveşte Han Asparuh offshore Bulgaria, OMV Petrom vrea forarea unei sonde de explorare în 2022-2023 şi continuarea prospectivităţii şi evaluării.

De asemenea, pentru 2022, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 75 dolari/bbl (2021: 71 dolari/bbl). Marjele de rafinare sunt estimate a se situa în jurul valorii de 6 dolari/bbl (2021: 5,5 dolari/bbl).

Vânzările totale de produse rafinate sunt estimate a fi similare cu cele din 2021 (2021: 5,3 milioane tone)

”Izbucnirea globală a pandemiei COVID-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. Preţurile mărfurilor au rămas ridicate şi volatile în trimestrul patru, ceea ce este aşteptat să aiba un impact asupra cererii din partea consumatorilor. Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 din întreaga lume ca urmare a apariţiei unor noi variante ale virusului, combinată cu întreruperi în lanţurile de aprovizionare şi cu inflaţia ridicată ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii. Consecinţele pandemiei COVID-19 şi ale altor perturbări constatate în prezent, precum şi amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii grupului. OMV Petrom răspunde situaţiei cu măsuri specifice în vederea menţinerii stabilităţii economice a grupului şi asigurării furnizării de energie. Sănătatea şi bunăstarea fiecărui angajat este prioritatea numărul unu”, arată raportul companiei.

Profitul net al OMV Petrom a crescut anul trecut cu 122%, la 2,86 miliarde lei, iar , iar veniturile cu 32%, la 26 miliarde lei, faţă de anul 2020, arată datele raportate joi.

Numărul de angajaţi ai Grupului OMV Petrom a scăzut cu 26%, la 7.973 persoane.

Producţia de hidrocarburi a scăzut cu 11%, la 47,21 milioane barili echivalent petrol,din cauza vânzării activelor de producţie din Kazahstan în trimestrul II 2021 şi a declinului natural în principalele zăcăminte din România.

Producţia de gaze naturale a scăzut în 2021 cu 12%, la 3,70 metri cubi. Producţia de energie electrică la centrala Brazi a crescut cu 15%, la 4,79 TWh.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.