Avansul la creditele pentru locuinţe va creşte până la aproximativ 40%, ca efect cumulat al Legii dării în plată, care elimină alte garanţii în afară de imobilul cumpărat, şi al unei legi votate în luna decembrie în Parlament, care transpune o directivă europeană în legislaţia românească, a declarat, duminică, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficialul Băncii Naţionale a fost invitat într-o emisiune televizată alături de unul dintre iniţiatorii legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir.

"Domnul Zamfir poate nu-şi aminteşte - în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi mărit cu toate garanţiile pe care legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimină toate celelalte garanţii şi rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult, potrivit legii votate de domnul Zamfir în decembrie. E o obligaţie legală", a afirmat Olteanu, la Pro TV. 

Declaraţia viceguvernatorului vine după ce patru bănci de pe piaţa românească au anunţat că au majorat avansul pentru creditele imobiliare. Măsura bancherilor este considerată o "răzbunare" de către iniţiatorii legii.

"Nu mă miră ca sunt anumite bănci care, pe lângă că şantajează, acum încearcă să se răzbune", a spus Daniel Zamfir, în aceeaşi emisiune televizată.

Bancherii au fost, până acum, cei mari adversari ai legii dării în plată. Ei au avansat, printre posibilele efecte, creşterea avansului la noile credite imobiliare până la 35-40%, faţă de 5%, cât este avansul la împrumuturile prin programul Prima Casă, şi 15-25%, la creditele imobiliare standard din acest moment.

BRD, Raiffeisen Bank, Bancpost şi Banca Românească au decis, recent, creşterea avansului pentru creditele imobiliare, în special din cauza posibilităţii intrării în vigoare a legii dării în plată.

Opozanţii legii spun că o altă eroare este decizia de a aplica actul normativ şi creditelor în derulare, deci retroactiv, cel puţin în forma votată în Senat.

Legea dării în plată urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.