O mare bancă elveţiană a recunoscut că a conspirat cu contribuabilii americani şi alţii pentru a ascunde peste 5,6 miliarde de dolari de fiscul american (IRS), a anunţat luni Departamentul de Justiţie, citat de CNBC.
Banque Pictet, divizia de private banking a grupului Pictet, cu o istrorie de 218 ani, va plăti aproximativ 122,9 milioane de dolari sub formă de restituiri şi penalităţi, ca parte a unui acord cu procurorii.
Între 2008 şi 2014, banca a avut 1.637 de conturi pe numele unor clienţi americani, care s-au sustras în mod colectiv de la plata unor impozite americane de aproximativ 50,6 milioane de dolari, a spus DOJ.
Conturile în sine deţineau peste 5,6 miliarde de dolari, din activele totale de aproximativ 20 de miliarde de dolari de la contribuabilii americani pe care banca le-a administrat în perioada relevantă.
Dacă banca respectă termenii acordului său, Departamentul de Justiţie a fost de acord să amâne urmărirea penală pentru trei ani şi apoi să respingă acuzaţia de conspiraţie criminală pentru fraudarea IRS.
Ca parte a acordului, banca a fost, de asemenea, de acord să coopereze cu investigaţiile aflate în desfăşurare asupra conturilor bancare ascunse.
”Înlăturarea abuzurilor financiare rămâne o prioritate pentru acest birou. Încurajăm companiile şi instituţiile financiare să vină la noi pentru a raporta faptele greşite înainte de a veni noi la dumneavoastră”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, într-un comunicat.
Grupul Pictet a declarat într-un comunicat că acordul urmează ”cooperării extinse cu autorităţile americane, în deplină conformitate cu legea elveţiană”.
”Pictet este încântat că a rezolvat această problemă şi va continua să ia măsuri pentru a se asigura că clienţii săi îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale”, se arată în comunicat.
Grupul Pictet a ajutat clienţii să eludeze impozitele din SUA prin deschiderea, menţinerea şi ascunderea conturilor nedeclarate pentru ei, au acuzat procurorii.
Banca a folosit ”o varietate de mijloace” pentru a ascunde aceste conturi, conform acordului de urmărire penală amânată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.