O curte de apel din SUA a confirmat o lege din Texas care interzice companiilor mari de social media să blocheze sau să cenzureze utilizatorii pe baza ”punctului de vedere”, un eşec pentru grupurile din industria tehnologiei care spun că măsura va transforma platformele în bastioane de conţinut periculos, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Hotărârea Curţii de Apel din Circuitul a 5-a din SUA, cu sediul la New Orleans, dată în unanimitate, stabileşte potenţialul Curţii Supreme a SUA de a se pronunţa asupra legii, despre care conservatorii şi comentatorii de dreapta au spus că este necesară pentru a preveni ca firmele ”Big Techsă suprime opiniile utilizatorilor.

Astăzi respingem ideea că corporaţiile au dreptul liber de a cenzura ceea ce spun oamenii, conform Primului Amendament”, a scris în hotărâre judecătorul Andrew Oldham, numit de fostul preşedinte Donald Trump.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Legea din Texas a fost adoptată de legislativul condusă de republicani al statului şi semnată de guvernatorul său republican.

Grupurile tehnologice care au contestat legea şi au fost pierdut în urma deciziei de vineri includ NetChoice şi Computer & Communications Industry Association, care numără între membrii săi Facebook, deţinută de Meta, Twitter  şi YouTube, parte a grupului Alphabet.

Companiile au căutat să îşi păstreze drepturile de a reglementa conţinutul utilizatorilor, atunci când cred că poate duce la violenţă, invocând îngrijorarea că platformele nereglementate vor permite extremişti precum susţinătorii naziştilor, terorişti şi guverne străine ostile.

Asociaţia a declarat vineri că nu este de acord cu obligarea companiilor private să acorde un tratament egal tuturor punctelor de vedere. „

”God Bless America” şi ”Death to America” sunt ambele puncte de vedere şi este neînţelept şi neconstituţional ca statul Texas să oblige o afacere privată să le trateze la fel”, se arată într-un comunicat.

Unii conservatori au etichetat practicile companiilor de social media ca fiind abuzive, indicând suspendarea permanentă de către Twitter a lui Trump de pe platformă, la scurt timp după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, al unei mulţimi de susţinători ai săi.

Twitter a invocat drept motiv ”riscul unei instigări suplimentare la violenţă”.

Legea din Texas interzice companiilor de social media cu cel puţin 50 de milioane de utilizatori activi lunar să acţioneze pentru ”a cenzura” utilizatorii pe baza ”punctului de vedere” şi permite fie utilizatorilor, fie procurorului general din Texas să le dea în judecată pentru a aplica legea.

Procurorul general din Texas, Ken Paxton, a salutat pe Twitter decizia drept ”o victorie masivă pentru constituţie şi libertatea de exprimare”.

Deoarece hotărârea curţii din al 5-lea circuit este în contradicţie cu o parte dintr-o hotărâre a curţii celui de-al 11-lea circuit, părţile vătămate au un caz mai puternic pentru a se adresa Curţii Supreme, în vederea audierii chestiunii.

În mai, curtea celui de-al 11-lea circuit, cu sediul în Atlanta, a constatat că cea mai mare parte a unei legi similare din Florida încalcă drepturile companiilor la libertatea de exprimare şi nu poate fi aplicată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.