Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că vor reîncepe lucrările la centrala pe gaz de la Iernut din judeţul Mureş, după ce Romgaz a emis ordinul în acest sens. „Investiţia este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa”, a mai precizat liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Reîncep lucrările la cel mai aşteptat proiect energetic în execuţie: centrala de la Iernut. Ieri Romgaz a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor la centrala pe gaz de la Iernut. Este cel mai aşteptat proiect de producţie a energiei electrice din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiţii a necesitat un efort susţinut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes şi îi felicit pentru perseverenţă, cu o menţiune specială pentru Răzvan Popescu, CEO Romgaz”, a scris Sebastian Burduja, miercuri pe Facebook.
 
Burduja a adăugat că „este investiţie strategică şi ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunţat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producţie internă, la un preţ corect”.
 
„Investiţia este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcţionarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a ţării. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur”, a mai explicat Burduja.
 
Ministrul Energiei a reamintit că producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
 
„Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvenţa celor două companii a dus la o situaţie juridică extrem de complicată şi la întârzieri în implementare. Termenul de finalizare a unităţii de producţie de energie electrică pe gaze cu putere instalată de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera”, a mai spus Burduja.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.