Ministerul Finanţelor a publicat, luni, lista ajutoarelor de stat pentru firmele care investesc minimum 10 milioane de euro, la care au acces în general marile corporaţii, care include şase firme, între care Pirelli, Arctic şi Bosch. Cerea de subvenţii a fost de trei ori mai mare decât oferta statului, în condiţiile în care Guvernul a crescut cu 50%, până la 145 milioane euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total, în perioada 11 iulie - 22 august au fost depuse la Ministerul Finanţelor 36 de cereri de acordare de subvenţii de 1,98 de miliarde de lei pentru investiţii în valoare totală de 5,47 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

"Din 36 de proiecte de investiţii  au fost selectate şase în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale", a precizat ministerul. 

Pe lista publicată de minister se află, în ordinea punctajului obţinut, companiile: Pirelli Tyres România SRL, care solicitat 128,9 milioane lei de la stat, Arctic SA (163,2 milioane lei), Clariant Products Ro SRL (68,7 milioane lei), Robert Bosch SRL (97 milioane lei), Safe Med International SRL (72,85 milioane lei) şi Alu Menziken SRL (90,9 milioane lei).

Pirelli Tyres România SRL este filiala producătorului italian de anvelope Pirelli, compania Arctic SA este deţinută de grupul turcesc Arcelik - care anunţase că vrea să folosească banii de la stat pentru a consturi o nouă fabrică de maşini de spălat în valoare de peste 100 milioane euro -, Clariant Products Ro SRL este o filială a grupului elveţian Clariant - lider mondial în producţia de produse chimice şi pigmenţi pentru industria textilă, pielărie şi industria hârtiei -, Robert Bosch este una din filialele gigantului germen Bosch, iar Alu Menziken este filială a unui grupu elveţian din tehnologia aluminiului. 

În luna mai, guvernul a modificat schema de subvenţionare a firmlor care investesc cel puţin 44 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, după consultări derulate cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Schimbările au vizat simplificarea şi debirocratizarea procedurilor schemei de ajutor de stat, dar şi majorarea bugetului cu 50%, la 638 milioane de lei (circa 145 milioane euro).

Oficial, schema de ajutor de stat are ca scop sprijinirea investiţiilor cu importante efecte în economie. Ajutoarele se acordă sub formă de granturi de la bugetul de stat, pe baza unor cheltuieli de investiţii eligibile.

Însă mulţi oameni de afaceri şi economişti susţin câ astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsionează concurenţa, defavorizând companiile mici şi mijlocii. 

La finalul lunii iulie, Asoaciaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care reprezintă interesele unor patroni români din economie, a solicitat Guvernului să transfere cel puţin 48 de milioane de euro die la subvenţiile către marile corporaţii din economia româneasc pentru a finanţa programe destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la recitificarea bugetară din luna august.

Asociaţia oamenilor de afaceri susţine că subvenţile acordate marilor corporaţii au un efect mult mai mic în economie decât sumele alocate firmelor mici, create de mici antreprenori români care vor să se lanseze în afaceri.

"Un exemplu în acest sens îl constituie succesul programului SRL-D care a realizat, cu o finanţare de aproximativ 25 milioane euro în ultimii 5 ani, crearea a de 10 ori mai multe locuri de muncă decât investiţiile susţinute prin ajutoare de stat de peste 600 milioane euro", a menţionat AOAR.

Solicitarea a fost respinsă de Guvern, care a preferat să continuă schema de ajutor pentru marile companii în formula extinsă. 

Totuşi, vicepremierul Costin Borc, a declarat, în luna mai, că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerul Finanţelor, lucrează la elaborarea unei scheme noi de ajutoare de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, pentru a nu exista ”niciun fel de discriminare între capitalul românesc şi cel străin”.

De atunci, reprezentanţii statului nu au mai făcut niciun fel de anunţ în legătură cu schema pentru investiţiile mici, astfel că singura schemă de subvenţionare din partea statului român rămâne doar cea pentru marii investitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.